Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?

Något av det hetaste just nu är röststyrning av hemelektronik och ljud i flera rum. I princip alla tillverkare inom till exempel TV erbjuder den här möjligheten att styra sina apparater. Och har man väl börjat är det svårt att inte bygga vidare med fler prylar såsom ljusstyrning, multirumsljud och så vidare.

Vill du ha en flexibel variant av flera zoner med ljud där hemma så finns det flera spännande lösningar som alternativ till de som en hemmabioreceiver erbjuder.

Dock är det så att det i första hand är via installationsfirmor man hittar de här grejerna, firmor som ser till att man får en galant och pålitlig helhetslösning för sina smarta system. En hel del kan dock den lagom händige pyssla med alldeles själv, till exempel det smarta ljudsystemet vi ska kolla in nu.

 

När du väl monterat dina fina inbyggnadshögtalare och dragit fram kabel till lämplig plats, är det ju dags att ljudsätta dem. Ett riktigt fiffigt bidrag till det är Truaudios slimmade VSSL A.3, ett 3-zoners ljudsystem (förstärkare med inbyggd streaming) som har stöd för såväl AirPlay som Spotify Connect, Chromecast och DLNA, där zonerna kan styras helt individuellt, grupperas eller fullt ös i alla med partyläget.

Kör du till exempel Spotify så är zonerna valbara direkt i appen, så det är väldigt enkelt att leva med.

Och du hanterar och installerar A.3 med Google Home som även ger full rösthantering av uppspelningen av din musik. Något man snabbt vänjer sig vid och det fungerar alldeles utmärkt.

 

Själva apparaten A.3 är som sagt väldigt slimmad till formatet och monteras med fördel i rack (racköron ligger i kartongen) för en mer seriös installation. Vill du koppla in andra källor än strömmade så finns det även analoga (rca) ingångar för varje zon.

Du kan också använda en optisk digital och Line in för en central ljudkälla som sedan är valbar i varje zon samt en adresserbar Line out om du vill haka på en subwoofer eller externt slutsteg för mer tryck och/eller finess.

 

Vill du ha fler zoner än 3 så är det bara att bygga ut med ytterligare A.3, eller så finns det en större modell med 6 inbyggda zoner – A.6 för cirka 24 000 kronor plus moms. En annan bra detalj är att du styr systemet med ett enda användarkonto, och de andra i hushållet som är inloggade på ditt nätverk hakar på direkt utan bök. Man kan alltså vara tre stycken som spelar sin egen musik i var sin zon, samtidigt.

För att få till en perfekt installation har installatören även möjlighet att finjustera ljudet med hjälp av en 7-bands parametrisk EQ. Inget du pillar med själv alltså, om du inte vet vad du gör. Annars skruvar du snabbt bort dig.

 

Hur låter det då? Jo, det låter faktiskt riktigt bra. A.3 är frisk i sin spelstil, luftigt och alert, och hanterar våra takhögtalare utan problem (Canton Atelier), och det går att spela alldeles lagom högt innan det börjar bli pressat och låter illa.

Man ska dock vara medveten om att kraftresurserna är ganska moderata och om du har lite större, mer påkostade högtalare och vill ha ordentlig tyngd i ljudet, till exempel i vardagsrummet, så häkta på ett ordentligt separat slutsteg av valfri modell för de kanalerna.

För allmän musik på normala volymer är det dock inga problem alls att få till en njutningsbar musikupplevelse, särskild med den inbyggda Chromecasten och Spotify Connect som ger tillgång till de flesta strömmande musik- och ljudtjänsterna. Vi testade även att koppla in en CD-spelare via den optiska ingången och körde ut till de olika zonerna, så flexibiliteten måste anses vara klart generös och troligtvis inget man växer ur inom den närmsta tiden.

 

Genomtänkt och fungerande

Det är trevligt med genomtänkta produkter som verkligen fungerar utan bök. Det här är också en apparat den normalhändige utan problem kan installera och hantera även utan utbildning. Du sköter allt med hjälp av de grejer du förmodligen redan har (din röst, en mobil och varför inte ett par Google Home), och har du investerat i ett lite mer seriöst system så funkar VSSL utmärkt att integrera med styrsystem från till exempel Control4. Vi uppskattar också den inbyggda miniswitchen för nätverket, vilket gör att man kan ha kort kabel till nästa A.3, eller annan lämplig apparat, när du bygger ut. En liten men välkommen detalj i det här sammanhanget.

Det finns massor av prylar inom den här sektorn och vi kommer under hösten att fortsätta att kolla och bevaka den mer professionella sidan av ljud och bild i våra hem, och ni är som vanligt varmt välkomna med synpunkter, önskemål och tips på grejer ni vill veta mer om. Hör av er!

 


VSSL A.3

Vad: 3-zoners ljudsystem

Effekt: 6 x 50 watt, 8 ohm

Rackmontering: Ja

Storlek (utan fötter): 430 x 43,5 x 270 mm

Vikt: 3,8 kg

Pris: 14 000 kr, ex moms

Info: hemsat.se


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Meddelande

Laddar meddelande...