Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!

Av Jonas Olsson

Slutsteget vi har kopplat in denna gång kommer från tyska Vincent, ett företag med en rejäl produktportfölj där apparaterna till stor del kännetecknas av fräsig design och gärna ett upplyst elektronrör bakom ett runt fönster i fronten.

Slutsteget Vincent SP-20 Anniversary Edition är som namnet antyder en jubileumsmodell (Vincent firade 20 år som tillverkare 2016). I det här fallet har man utgått från en av företagets storsäljare – SP-331 MK, det med handtagen på fronten ni vet, och optimerat allt från kretsar och komponenter till nätdelar och fysisk design.

Personligen är jag väldigt svag för rörelektronik, även i hybridform som det handlar om här, och jag gillar verkligen formspråket. Tungt och rejält. En annan detalj jag uppskattar är VU-mätare, det är bara så. De liksom väcker apparaten till liv även visuellt.

SP-20 saknar rör-fönster men bjuder istället på just VU-mätare. Här kan du dessutom ändra belysningen i mätarna i fyra olika färger. Vi tyckte att grönt blev ballast och vitt sämst eftersom det var olika färgtemperatur på lamorna. Den ena lyste svagt ljusblått och det andra violett. Lite slarvigt.

Hade de haft slutsteg i spelet Bioshock hade detta, med det gröna ljuset på, platsat perfekt med sina drag av art deco.

 

Gott om kraft

Själva bygget är tungt (27 kg) och stabilt med en tjock frontplatta i borstat aluminium och ordentliga kylflänsar på sidorna. Det sitter också knappar för högtalarutgångar A/B, vilket innebär att du kan bi-wira högtalarna den här vägen (samma signal ut på båda paren). Högtalarkontakterna håller god kvalitet och för signalen kopplar du RCA. Inga balanserade anslutningar.

Ingångssteget är utrustat med två pyttesmå push-pullkopplade duotrioder (6N10-rör), och ett 6N10 (samma som till exempel ECC82) splittar signalen till utgångssteget med 12 FET-transistorer (6 per kanal). Nätdelen har 8 (2 x 4) kondensatorer på 10 000 uF styck. Det hela är försörjt av en riktigt kraftig transformator som sörjer för ordentliga strömresurser. Man har alltså inte direkt snålat här.

 

 

Så låter det

Det är dags att förmedla våra intryck av hur Vincent SP-20 AE spelar. Protokollen visar att de var ganska varierande. Mycket beroende på vilket material vi lyssnade på skulle det visa sig. Inledningsvis spelade vi en massa skön electronica och vi bjöds ett drivet ljud med bra fart och följsamt flyt. Toppregistren är de som dominerar med gott understöd från den bitvis riktigt köttiga basen. Det är ordentligt tryck i högtalarna och vi gillar det vi hör. Riktigt bra faktiskt.

Men vi noterar också att Vincent SP-20 AE är ganska kräsen på materialet du lyssnar på. Exempelvis fläskig hårdrock kan låta aningen pressat, särskilt i de övre registren, och det kan bli lite hårt och ansträngt beroende på produktionen.

Filmljud däremot måste sägas vara alldeles utmärkt, och med tanke på prisklassen med beröm godkänt. Fundamentet är stabilt och luftigt kontrollerat och vi upplever att slutsteget hänger med fint och utnyttjar kraftresurserna på ett väldisponerat sätt utan färgning eller utpräglad karaktär av ”rör-mys”.

 

Slutsatser

Vincent SP-20 AE stabilt byggd förstärkare utan plåtskrammel och plastiga knappar. Designen är skönt retro och VU-mätare är ballt. Ljudmässigt kräver den att du ger den lite av din tid och ansluter mot kringutrustning som lockar fram dess bästa kvaliteter. Ett tips är högtalare med lite karaktär och attityd, och som kan hantera ordentligt med effekt, och sådana finns det gott om. Matchningen är dock som vanligt av yttersta vikt för att få ett slutresultat du trivs med.

Synpunkterna i protokollen handlar överlag om att vi kunde fått en extra dos transparens och spänst i dynamiken. Jämfört med vårt fyra gånger så dyra Burmester så är det plattare och inte samma lyster och detaljeringsgrader. Jämförelsen är naturligtvis orättvis, men ger ändå en bild av vad som händer om du vill investera ännu mer i ditt slutsteg.

Vincent SP-20 AE får våra rekommendationer om du är ute efter ett stereosteg i 20 000 kronorsklassen. Det stabila bygget och fräcka designen får du på köpet!


KRINGUTRUSTNING:

Försteg: Yamaha CX-A5100

Högtalare: Canton Karat reference 6, B&W PM1, Q Acoustic

Bd-spelare: Oppo 203

Bild: Sony AF8 OLED

Kablar: Supra Sword, Monster Cable


TRE SNABBA

Bra byggkvalitet och läcker design

Blir väldigt varmt

Massor med kraft


VINCENT SP-20

Vad: stereoslutsteg

Effekt: 2 x 150W, 8 Ohm

Ingångar:                                 RCA

Utgångar:                                polskruvar, trigger

Gain:               Ingen uppgift

Ingångsimpedans:       47 kOhm (RCA)

Mått (B x H x D): 430 x 195 x 435 mm

Vikt:    27,5 kg

Pris:     22 000 kr

Kontakt: macaudio.se, vincent-tac.de


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


Meddelande

Laddar meddelande...