Loewe bild 3.55 OLED

STILFULL OLED

Är du ute efter en TV med det där lilla extra ska du absolut kolla in Loewes senaste OLED-modell: Bild 3.55!

Tycker du att dagens TV-apparater är väl strömlinjeformade finns det tack och lov lite roligare och exklusivare alternativ. Ett bra exempel är Tyska Loewes senaste modell i Bild 3-serien, en 55-tums OLED (de två mindre modellerna har LCD-panel) i exklusiv och stilsäker design med beteckningen Bild 3.55. Själva panelen är endast 5 mm tunn och den ordentliga ljudlimpan i underkant har såväl tjusigt tyg från danska Kvadrat som riktigt bra ljud.

Tydliga men omfattande menyer
Menysystemet är tydligt och elegant men också väldigt rörigt där det dyker upp saker på vänster sida, på höger sida, i nederkant och över hela rutan. I ena stunden är det horisontell pilnavigeringen där du måste markera pilen. I andra är det traditionell navigering via fjärrkontrollen. Och ofta får man felmeddelanden om att åtgärden inte är möjlig.
Systemet har alltså sin egen karaktär som skiljer sig från de mer spridda koreanska och japanska TV-apparaternas ganska spartanska menyer. Loewes menysystem är faktiskt inte helt olikt Philips system så man kanske kan ana något slags europeisk tankesätt bakom? På gott och ont, för är man van med den tekniska minimalismen hos de andra tillverkarna är det risk för lite svordomar och utforskning när man försöker sig på Loewes system.
Du söker efter en specifik funktion men har inte riktigt koll på vad Loewe kallar just samma funktion. Eller om den önskade funktionen ens finns. Med det sagt finns det mycket att justera och Loewe tar tillvara på TV:ns upplösning med läsbar text och förklaringar om vad menyerna faktiskt gör.

Insmickrande bild utan överdrifter
När vi drar igång Tv:n så ser vi att reflexfiltret är högblankt och ger tydlig spegling från ljuskällor som fönster. Själva ljuset i reflexen dämpas dock rejält och får en ton av purpur eller lila. Rummets indirekta reflexer är dämpade och försvinner in ett mörker även vid ganska ljusa rum.
Vi känner igen oss då detta är typiskt för LG Displays OLED-paneler och hur de också ser ut hos andra tillverkare som köper in samma OLED-paneler. Från sidan blir vitbalansen också gradvis turkos men det är sällan problem i rimliga vinklar.
TV-bilden är direkt ur kartong tydlig och funktionell – inget överdrivs och bilden är riktigt lugn. Ja, det är lite blått och lite typiskt "processat" men det är det alltid från alla TV direkt ur kartong. Detta går att påverka och framför allt kan vi få bort den processade känslan genom att stänga av funktionen Image+ Active. Denna har en tydligt tendens att göra subtila nyanser av hudtoner antingen mörkare eller ljusare där effekten blir att en del ansikten ser ut som smutsiga dockor.
Annars är det inte så mycket som kan påverkas vilket på sätt och vis inte är helt dumt för den som söker bra bild, men inte är intresserad av det helt korrekta. Ja, det går att ha synpunkter på exakt hur Loewe hanterar bild och färger men på det hela stora är det insmickrande utan att skruva färger och kantskärpa till det absurda. Det blir därför väldigt mycket "låt den köra på" över Bild 3.55 vilket inte är dumt alls.
Med vettiga bildkällor som Blu-ray, Netflix och UHD Blu-ray är det också alldeles utmärkt bild. OLED-panelens förmåga till kontrast kommer helt till sin rätt. Och det verkar också vara väl utvalda OLED-paneler för det är få problem med ojämnheter över ytan. Vi fick heller inte panik över besvärlig interpolering och annat fladdrande i bilden utan 24p från film fungerar som väntat.

Sammanfattning
Loewe Bild 3.55 tar till vara på OLED-panelens förmåga till kontrast, dess totala svärta och starka färger för en bild som är extra piffig men utan att det ser ut som allt körts genom en köttkvarn. Vilket är ovanligt för de flesta tillverkarna annars överdriver färger helt utan finess. Nackdelen är att vi aldrig får helt rätt färger och har du de önskemålen finns förstås andra TV-apparater. Samtidigt är detta verkligen TV:n du kan köra ur kartong och komma undan med det.

Inställningar och menyer
Tydligaste exemplet på att Loewe kan ha ett mer genomtänkt menysystem är att första alternativet under Picture-menyn rör 3D-bild, den kanske minst viktiga inställningen av alla. Som du måste klicka dig förbi varje gång för att nå inställningar som faktiskt har betydelse. Många ändringar kräver också bekräftelser och extra steg. Likt att växla mellan olika bildlägen under Picture Adjustment. Där måste du ange om det endast gäller aktuell anslutning och du måste bekräfta att detta ändrar energiförbrukningen. Menyerna har också inverkan på bilden så du måste backa ur menyerna för att se den exakta effekten av ändringar. Därför blir det också svårt att genomföra direkta jämförelser mellan olika inställningar.
Vad vi kommer fram till är att du har några grundläggande bildlägen. Ändrar du något av dem blir det automatisk "Personal mode". De kallas Picture Adjustment:
• Home mode: blåturkos och överskärpt – det är så här TV:n kommer inställd
• Premium mode: likt Home fast med ljusare tonkurva. Aktiverar interpolering för mjukare rörelser.
• Shop mode: likt Premium där panelen är maximalt ljusstark
• Cinema mode: mildare ljusstyrka och tonkurva men också en gul vitbalans
• Personal mode: vad som blir ifall du ändrar något av lägena ovan.
För HDR-signal dyker även följande lägen upp. För HDR klipper TV:n nivåerna vid 1000 nits och det finns inga reglage som plockar fram nivåerna ovanför. Loewe bild 3-55 tar även Dolby Vision:
HDR10 Bright: ljusare tonkurva för ljust rum
HDR10 Dark: mörkare tonkurva för mörkt rum
Premium HDR: ljusare tonkurva adderar extra interpolering och liknande filter.

Reglagen under Picture-menyn ger sedan följande inställningar:
Contrast: 20-steg, påverkar bakgrundsbelysningen. Observera att detta sedan styrs av funktionen Auto dimming som är en ljussensor som läser av rummets ljus och anpassar automatisk. Direkt ur kartong och med 25 procents snittljusnivå och Auto dimming avstängt blir det som följer:
• 20 405 nits (väldigt ljust rum
• 12 270 nits (ljust rum)
• 9 130 nits (mysbelysning)
• 4 90 nits (mörk rum)
• 0 5 nits (ej rekommenderat)
Vitbalansen blir tydligt grönare under 80 nits och aningens blåare ju mer du kliver över 100 nits. Beroende på vilket bildläge du kör från början startar Contrast-reglaget på olika nivåer.
Brightness: ankrar svart i bilden. Låt stå på 10. Reglaget är inte vidare praktiskt användbart då ett steg upp eller ned gör bilden alldeles för mörk eller för ljus. Det går inte att finjustera.
Picture Format: 16:9 PC-läget för att undvika overscan där bilden zoomas och beskärs
Image+ Active: allmän bildprocessning med dynamisk kontrastjustering. Off-läget är det som är rätt och soft-läget är ok med lite högre kontrast i mellantoner. Övriga lägen styr bara över bilden och skapar märkliga effekter, inte minst på hudtoner. Folk ser febriga och glansiga ut eller som de har någon form av hudsjukdom eller smuts i ansiktet.
Colour temperature: Soft är mest "rätt" men är alldeles för gult. Normal-läget är för blått med färgtemperatur närmare 8000K – inget av dem är idealiskt på något sätt men Normal-lägets blåton är enklast att acceptera och därför rekommenderat. Det finns inga reglage för kalibrering tillgängliga i de vanliga menyerna.
Colour intensity: påverkar mättnaden i färger och 0 blir svartvit bild. 10 är förvalt läge. 12 ger bättre mättnad i mellantoner men skapar då mer ljus i starka nyanser. Högre än så och det börjar bli överdrivet med orange färg i ansikten och liknande. Eftersom färgåtergivningen är ganska skev och drar lite mot pastell hur du än gör är detta val faktiskt lite sak samma.
Skin tone: ett hudtonsreglage som bara dyker upp i vissa Picture adjustment-lägen men försvinner under Personal mode. Effekten är minimal
Loewe gör det extra rörigt och sprider ut bildinställningarna. Går du via Menu-knappen och Other Settings nås ytterligare inställningar:
Sharpness: Bör stå på 1 för att undvika kantskuggor
Film Quality Improvement (DMM): Interpolering som skapar mjukare flyt men också mer fel i bilden. Soft-läget är en vettig kompromiss. Annars fungerar off-läget utan att skapa problem för 24p-signaler.
Digital Noise Control: Brusfiler, bör normalt stå på Off
Gamma Brightness correction: Påverkar tonkurvan i lågdagrar och sänkt värde gör bilden aningens mörkare. Reglaget har dock väldigt liten effekt. Värt att notera är att bilden klipps vid referensvitt (235) och alla ljusare nyanser är borta oavsett.
OLED Calibration: En funktion för att "tvätta" panelen och ge högre uniformitet. Ska endast användas om det faktiskt har uppstått problem.
Under Connections/HDMI kan du ange vilka HDMI-ingångar som använder Game Mode. Då sjunker latensen från ca 100 ms ned till 43 ms vilket underlättar för spel.


LOEWE BILD 3.55 OLED

Storlek: 55 tum

Paneltyp: OLED, 3840x2160 pixlar

HDMI-anslutningar: 4 (3x HDCP 2.2, 1x2.0a)

Operativsystem: Loewe OS

Vikt: 20,6 kg

Pris: ca 36 000 kronor

Info: loewe.tv/se


Artikelflöde

KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Nya UHD-spelare

Panasonic har en hel serie nya UHD-spelare på ingång

Allra intressantast är referensspelaren 9000 och lillebrorsan 820.


Spelrecension

SHADOW OF THE COLOSSUS

"En poetisk stillhet som ibland snabbt byts mot skräckinjagande vackert kaos under kolossfighterna."


Test: LG UP970

Steget till UHD Blu-ray

LG:s UHD Blu-rayspelare UP970 är en rättfram spelare som också har ett lågt pris, vilket aldrig är fel!


HBO NORDIC

NYHETER I MAJ

Miniserierna Patrick Melrose, med Benedict Cumberbatch i titelrollen, och C.B. Strike, baserad på böcker skrivna av J.K. Rowling samt de nya HBO-filmerna The Tale och Fahrenheit 451 får alla premiär i maj.


TÄVLING!

Vinn mäktigt överlevnadsdrama!

Vi har tjatat till oss tre ex från Fox av det dramatiska äventyret The Mountain Between Us på Blu-ray att tävla ut!


Förstärkta band

Nytt från Bryston

Kanadensiska Bryston har inlett ett samarbete med StormAudio.


Laser ökar

Nya projektorer från Sony

Växande efterfrågan på både ökad ljusstyrka och större bildyta hos laserprojektorer har fått Sony att utöka sitt sortiment.


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


Test från HemmaBio 12/2017

Homey – smart förening

Se upp Alexa, Nexa, Fibaro och Telldus! Den nya smarta underhållaren och hembetjänten Homey kan mycket väl bli er baneman. Homey är här nu, men frågan är om vi och våra hem är redo för Homey än?


THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Meddelande

Laddar meddelande...