Test: Anthem AVM 60

Transparent försteg

Är du riktigt hemmabiointresserad kommer du förmodligen så småningom börja snegla på ett separat försteg. Ett stekhett alternativ just nu är Anthems nya – AVM 60. Vi kollar!

Av Jonas Olsson

För ett par år sedan kom Anthems senaste receivergeneration med en helt ny design. Borta var de flesta knapparna på fronten och man satsade på ett ganska rent formspråk och kolsvarta lådor. Kvar i sin ursprungliga form var dock förstegen AVM 50 och D2v som sett likadana ut i många år, och som fortsatte att produceras i Kanada när resten gick till Asien. Helt fantasiska och välljudande apparater som länge legat i topp på våra favoritlistor här på redaktionen. Nu är de gamla mer eller mindre utfasade, förutom värstingen D2v 3D som verkar hänga sig kvar ett tag till.
Vi har känt på det nya försteget AVM 60 som kostar runt 43 000 kronor, i jämförelse med AVM 50 som i sin sista version låg på runt 75 000 kronor. Men som sagt, de är knappast jämförbara rakt av, AVM 60 är en helt annan maskin.

Uppdaterad och laddad
Designen på försteget är alltså ganska ren och helt enhetlig med receivrarna, alla har samma låda. Vilket även gäller de plastiga knapparna, styrkorset och displayen. I övrigt känns bygget hyfsat stabilt. På fronten finns också hörlursuttag, en hdmi med MHL och USB för systemuppdatering under en liten lucka.
Vänder vi på apparaten och synar baksidan möts vi av en ren och tydlig layout med guldpläterade kontakter. Att man numera kan hålla baksidorna hyfsat städade beror till stor del på att man skrotat alla analoga videokontakter och koncentrerar sig helt på hdmi, som på AVM 60 betyder 7 in (plus en på fronten) och dubbla ut. Här handlar det trevligt nog också om en äkta balanserad konstruktion med utgångar för 11.2 kanaler för till exempel full Dolby Atmos (7.1.4), vilket är trevligt då man inte växer ur maskinen redan imorgon.
På insidan hittar vi en seriös konstruktion med en ordentlig ringttransformator och väl valda kvalitetskomponenter i jakten på bästa möjliga ljudprestanda.

Lättstyrt
Att komma igång med Anthem AVM 60 är egentligen inga problem alls, då menyerna är enkla och tydliga utan jobbiga undermenyer. Du har 4 minnen att spara dina inställningar på och så fort du har kollat eventuella uppdateringar kör du igång Anthems egna rumskalibreringssystem ARC. Kalibrerad mikrofon och passande stativ ligger i lådan. Du laddar ner och installerar programvaran, lämpligen på en laptop, ansluter mikrofonen och processorn och mäter på minst 5 platser (kan mäta upp till 10). Lite omständligare än vanligt kanske, så läs på ordentligt och fördjupa dig gärna i de grafiska mätresultaten, det är det värt för att mjölka ur allt som AVM 60 kan ge. Det är bara att pröva sig fram tills man är nöjd, du har ju som sagt 4 minnen att leka med som du kan växla mellan. Självklart kan du också öppna dina sparade mätfiler och finjustera manuellt, men det brukar sällan ge några större vinster. (Vi kommer att återkomma till det här med autokalibrering i ett kommande nummer, och jämföra några olika system och kolla vad som faktiskt händer och sker.)

Har det den ska
Vad kan då den här maskinen? Det korta svaret på det är att AVM 60 har stöd för i princip det mesta du kan behöva idag. Här finns bland annat Dts Play-Fi, för att strömma till exempel Spotify och Tidal, Dolby Atmos (kan snart också uppdateras för Dts:X), Wifi och appstyrning. Även på videosidan är man väl förberedd med stöd för HDMI 2.2a, HDCP 2.2, 4K 60 4:4:4 och HDR.
Men det är väl inget märkvärdigt tycker du kanske? Faktum är att, historiskt sett, har de tjusigare bioprocessorerna haft lång livslängd på marknaden och därför ganska snabbt halkat efter rent tekniskt. Här har vi en sprillans ny maskin och man är längst fram med det en sådan här maskin ska ha idag. Fokus är dock fortfarande bästa möjliga ljudupplevelse.

Apparna tar över?
Fjärrkontrollen är en enkel lättviktare med gummikänsla och har belysta knappar för direktkommandon. Den gör inga försök att spela över och agera multifjärr, bara det du behöver för att köra AVM 60. Bra så. Kan kanske kännas lite fattigt med en så pass enkel fjärr i den här prisklassen, men vi har kapitulerat och konstaterat att fetingfjärren numera är död. Det är appstyrning som har tagit över. Och visst, appen till den här är riktigt bra och genomtänkt, men personligen föredrar jag en hederlig fjärr till vardags, mycket för att det tar tid med appar när du måste låsa upp telefonen och böka innan du till exempel kan ändra volymen. Men det kanske bara är jag?

Transparent
Nåväl, nu är vi igång, och dags för det viktigaste – ljudet! Vi ger Anthem AVM 60 bra arbetsförhållande med slutsteg från Burmester, Blu-rayspelare från Panasonic, XLR-kablar från Supra och högtalarkablar från Monster. Högtalarna är våra kräsna men trogna Canton Karat och MK Sound-systemet vi testar på annan plats i detta nummer.
Ljudmässigt gör AVM 60 oss inte det minsta besvikna, och som mångårig Anthem-ägare (AVM40) privat känner undertecknad igen ljudsignaturen direkt. Anthem har som vanligt ett härligt och transparent ljudfönster som är befriande rent och oansträngt. Det finns en väldigt angenäm lyster i det alerta detaljarbetet som gör att ljudet blir skarpt i konturerna där det behövs samtidigt som det avspända anslaget gör helheten ytterst behaglig att lyssna på. Det är tyst när det verkligen är tyst (ni som har lyssnat på dyra anläggningar vet vad vi menar, och det finns här) och engagerat och detaljerat när det går undan.
För visst kan AVM 60 kliva på när den ska, och det gör den! Signalhanteringen är blixtsnabb och allt får tajming och flyt med god precision. Explosioner trycker till som en käftsmäll samtidigt som transparensen bevaras och allt behåller sin rätta plats i scenariot. Och det är fortfarande helt rent.
Karaktären är som den ska vara i den här klassen med den lätthet och det engagemang man har rätt att kräva. Det här låter genomgående riktigt bra, med all sorts välinspelat material, och direkta klagomål skulle bara kännas konstruerade.

Stabilt hjärta i hemmabion
Så ska vi sammanfatta Anthem AVM 60 så är det att maskinen ser exakt ut som sina syskon, på gott och ont, och har den kompetens som krävs i den moderna hemmabion. Den klarar allt vi utsätter den för och den genomgående känslan är att det är en vuxen och ytterst trygg maskin vi har att göra med.
Ljudmässigt är det på topp, särskilt om du gillar en transparent, ren och mycket kontrollerad spelstil med massor av intrikat elegans. 43 000 kronor är förvisso en duktig slant, men på den här nivån kostar det naturligtvis en del.
Vi är nöjda. Riktigt nöjda!


ANTHEM AVM 60

Vad: Bioförsteg/processor
Antal kanaler: 11.2

INGÅNGAR:
HDMI: 8
Digital in: 2 x koax, 3 x optisk
Digital ut: 1 x optisk
USB front: Nej
Ethernet: Ja
Wifi: Ja
Analog: 5
Phono: Nej
Multi ch: 11.2
USB Dac: Nej
Bluetooth: Nej

UTGÅNGAR:
HDMI: 2
Pre out/sub out: 11.2
Hörlur: Ja
Multiroom: Nej

Mediaspelare: Dts Play-Fi
AirPlay: Nej
App för styrning: Ja
Svenska menyer: Nej
HDMI: 2.0a
HDCP 2.2:Ja
HDR: Ja
Dolby Atmos: Ja

Mått (BxHxD): 439 x 165 x 364 mm
Vikt: 9 kg
Info: www.anthemav.com
Pris: ca 43 000 kronor


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...