Hemmabio med extra allt

Test: Kaleidescape Encore

En hel del läsare sitter säkert med NAS, andra med en raid:ad htpc. För dig som vill ta saker och ting längre (och har gott om pengar) finns Kaleidescape. Vi går igenom vad det ultralyxiga hemmabio-systemet kan.

Text Henrik Persson
Bild Kaleidescape

Betaltjänster för streaming finns det gott om. Numera erbjuder flera av dem även material i UltraHD, till exempel Netflix och Amazon Prime. Men många vill bygga en egen lösning och äga både infrastruktur och filer.

Det vanligaste är att bara dela ut en mapp på sin dator. Steget efter är att köpa NAS, langa in 2-4 hårddiskar och rippa in varenda Blu-ray och dvd man äger. Det kräver en hel del jobb men det funkar. Oftast.

 

High end för high rollers

I den andra, mycket dyrare änden av skalan ligger Kaleidescape. Kaleidescape har funnits i minst 15 år och var långt före de flesta med mediaservrar för hemmet. Men i Sverige har de inte gjort något större avtryck eftersom de helt enkelt inte funnits här särskilt länge.

Inte heller i hemlandet USA har Kaleidescape blivit välkända utanför de mest hängivna cinefil-kretsarna, mest på grund av den mycket exklusiva produktlinjen, med höga priser. Några uppgifter om företagets kunder får vi såklart inte ut, men det är ingen vild gissning att många kända skådespelare sitter med en anläggning eller två hemma i lyxvillan.

Numera finns Kaleidescape i Sverige, både med lite äldre produkter och den flång nya serien Encore. I Encore-serien ingår bland annat mediaspelare Strato, som blev den första UltraHD- och HDR-spelaren för hemmamarknaden. 

 

4k och HDR

Encore lanserades i höstas och omfattar Strato- och (de lite billigare) Alto-produkterna, där Strato alltså är lyxmodellen med extra allt, inklusive uhd-stöd. Prestandan är på “håll käften”-nivå.

Strato spelar UltraHD-material med HDR, i 60 fps, med Atmosljud och allt, till alla projektorer och skärmar som stödjer öppen 10-bits hdmi 2.0a. Inget finstilt, inga kompromisser.

Strato finns i två versioner, den första med inbyggd hårddisk på 6 terabyte vilket enligt Kaleidescape räcker till ungefär 150 Blu-rayfilmer, eller 100 i UltraHD. Den andra modellen är billigare och saknar hårddisk. Den spelar istället från en av Kaleidescapes dedikerade filmservrar, Terra. Eller en annan Strato med hårddisk, om du har ett riktigt stort system.

Både Strato- och Altospelarna har inbyggt wifi, men frågan är om någon använder det. Så här högspecade prylar lär de flesta vilja koppla in med ethernet.

Väl inkopplade kan upp till fyra Strato grupperas och bilda ett gemensamt jättenätverk. Varje Strato kan då driva två zoner var. För större behov finns Terra-servrarna, som alltså är renodlade lagringsburkar, med 12 respektive 24 terabyte. De är också bryggbara i mån av behov.

Med en Terra-server kan man driva hela 15 zoner samtidigt i 1080p-kvalitet, eller 7 zoner i 4k. Behöver man fler än så, går det att skaffa servrar och låta dem driva en grupp var. Då utökas såklart också det totala tillgängliga lagringsutrymmet. Det största systemet som finns idag är enligt uppgift en lyxyacht med 115 zoner.

 

Hård kryptering

Kaleidescape-produkterna har hårt krypterade hårddiskar som inte kan bytas av användaren själv. Glöm därför att föra över filmer med usb-kabel eller liknande; det här är ett helt slutet ekosystem.

Varje installation har också avancerade övervakningsfunktioner. Användaren kan se status för sitt eget system, både hemma och på andra sidan jorden. Men även handlaren har dessa möjligheter, dock utan integritetskränkande detaljer om vilka filmer som spelats och liknande. Temperaturen på hårddiskarna, eventuellt förestående diskfel, nätverksproblem och liknande kan därmed upptäckas på förhand och åtgärdas innan de inträffar.

Vid ett möjligt diskfel får användaren då erbjudande om att beställa hem en ny disk, som installeras av Kaleidescapes servicepersonal.

 

Egen butik

4k över nätet innebär som regel hård komprimering, men det slipper man med Kaleidescapes lösning, som bygger på att filmerna antingen rippas in eller buffras ned från företagets onlinebutik och spelas upp offline.

Butiken kan just nu bara köras från en dator, men ska efter en uppdatering i sommar kunna köras även inifrån produkternas användargränssnitt.

I dagsläget finns runt 6000 titlar att välja mellan, i olika kvaliteter. Innan årets slut räknar man med att ha mellan 3 och 400 i UltraHD-kvalitet, däribland en del med HDR. Hd-titlarna ska ha peak-bitrate på nästan 110 Mbps, att jämföra med runt 70 för bluray.

En fiffig grej är att det går att uppgradera de filmer man redan äger, till bättre kvalitet. Sätt i en dvd i systerprodukten Disc Vault, så kan du köpa en rabatterad full hd- eller UHD-version av samma film, i onlinebutiken.

Som svensk gäller det att man är beredd på lite “workarounds” för att komma åt butiken. Den finns inte i en svensk version och måste användas via en vpn-klient, som kan fejka ett amerikanskt ip-nummer. Peter Bloch på Specialelektronik, som tar in Kaleidescape i Sverige, tror inte på en dedikerad svensk butik på åtminstone 4-5 år. Filmerna i butiken har inte heller svenska undertexter.

 


Butiken

Antal titlar: 6000 (varav ca 400 i uhd)

Styckpriser: 15-30 dollar (beroende på kvalitet) 


Rippningsmaskin modell större

En smidig egenskap med Kaleidescape är att du inte är bunden till webbutiken. Att rippa in sin egen filmsamling från dvd eller Blu-ray går också bra, och systemet gör ingen skillnad på vad du själv lagt in och vad som köpts digitalt.

Att rippa in sin fysiska filmsamling kan dock vara rätt tidsödande. För den som vill underlätta det finns Kaleidescapes lite äldre produkt Disc Vault, tillgänglig antingen som ren hårddisk och rippningsmaskin eller med inbyggd spelare med 1080p-kapacitet.

Disc Vault har som namnet antyder inbyggd optisk enhet, som spelar en mer central roll än man kan tro. Vaulten rippar automatiskt in inmatade filmer, men behåller alla rippade Blu-ray- eller dvd-skivor i en enorm 320-skivors växlarkarusell. Fler skivor än så går att rippa in, men det är bara de filmer vars fysiska skiva finns i växlaren, som går att spela.

Rippningen i sig sker helt automatiskt och kräver nästan ingen interaktion från användaren. Lösningen med skivväxlare är resultatet av en rättsprocess i USA, som Kaleidescape förlorade. Genom att tvinga användaren att ha en fysisk skiva kringgår man problem med piratkopiering, om än lite klumpigt.

 

Gränssnitt

Kaleidescapes gränssnitt är snyggt och visas i 4k-upplösning med 60 fps, för extra mjuka animeringar och övergångar. Gränssnittet omfattar fyra olika vyer och verkar ganska lättanvänt vid en snabb anblick. En listvy är det mer detaljerade läget, med filmer sök- och sorterbara på namn, genre, skådespelare, årtal och liknande.

“Cover view” är ett enklare läge med brickor som visar filmsamlingens omslag. En smart kontextfunktion gör att vyn hela tiden anpassas efter vad användaren klickar på, och visar relaterade titlar.

Tredje vyn är en listvy som heter collections, där du ser listor över filmer, med egna favoriter. Det går också att lista till exempel favoritscener ur olika filmer.

Fjärde vyn är systemvyn, där vital information och systeminställningar visas. I inställningarna går det bland annat att ställa in föräldrakontroll, döpa sin spelare, finjustera hur undertexter ska visas i olika bildutsnitt, med mera.

 

Priserna

Strato (med/utan hårddisk): 47 000 - 60 000 kr

Disc Vault: 72 000 - 88 000 kr

Terra Movie Server: 12 TB: 107 000 kr

Alto (med/utan hårddisk): 31 000 - 44 000 kr


Publicerad i HemmaBio 7/2016


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...