Test: Popcornmaskin

Budgetlyx för popcornälskare

Det är omöjligt att njuta av film utan popcorn och för att få riktiga biopopcorn krävs förstås en riktig popcornmaskin. Hittills har de varit för stora och för dyra, men nu har vi testat ett perfekt budgetalternativ!

Av Thomas Nilsson

Glöm micropopcorn. Spola varmluftalternativen och alla sönderbrända kastruller på spisen. För att få riktiga biopopcorn krävs en riktig popcornmaskin.
Problemet har varit att riktiga maskiner, sådana som finns på biografer, sportbarer och festivaler, är för dyra. Har du inte rejält med utrymme, så har de stora maskinerna dessutom varit för stora för vanligt hemmabruk. Nu har vi dock spanat in ett spännande alternativ för att äntligen kunna göra riktiga popcorn till filmkvällarna, oavsett storlek på hemmabion.

Ökat sug efter popcornmaskiner
American Popcorn är ett företag som importerar och säljer flera intressanta modeller av popcornmaskiner för hemmabruk. Modellerna kommer från USA som är världens i särklass största leverantör och tillverkare av popcornmaskiner.

– Hela vår affärsidé bygger på att sälja de bästa maskinerna med de bästa popcorntillbehören. Samtliga av våra produkter är helt fria från transfetter och kolesterol. Förutom att micropopcorn smakar som det gör, så innehåller dessa en rad olika ämnen som indirekt är ohälsosamma. Det säger företagets VD, Jonas Daag. Han har märkt att intresset för riktiga popcornmaskiner i Sverige har ökat markant under de senaste åren, inte minst i takt med att skaran av hemmabiobyggare också växer. Företaget är exklusiv generalagent för tillverkaren Great Northern Popcorn och man började sälja den tredje generationens popcornmaskiner med tillbehör i Skandinavien under hösten 2013.

Proffsmaskiner
Många filmfantaster har byggt om källare, garage och vindsutrymmen till fantastiskt fina, dedikerade biorum som inte ligger Filmstadens salonger långt efter. Och många hemmasnickare vill dessutom höja upplevelsen lite extra genom att bygga till en liten foajé och där bjuda på riktiga popcorn.

För dem kan modellen Skyline vara ett intressant alternativ. Det är en bjässe på ca 17 kg69 cm hög, 38 djup och 46 bred ­– som gör 12 liter popcorn per omgång. Den här maskinen har också en inbyggd värmelampa som håller popcornen varma om du inte tömmer maskinen på sitt innehåll på en gång. Skyline är ingen nybörjarmodell, även om priset på 3 500 kronor inte alls avskräcker. Det här är en modell som används ganska flitigt på sportbarer, marknader och i fikarummet på mindre företag.

­–Men vi säljer också en hel del av den här modellen till hemmabiofixare, säger Jonas.

Under våren lanseras även ytterligare en större modell som riktar sig till filmfantaster med lite större utrymme, All Star.

– Det är en klassisk amerikansk modell på stativ med hjul där priset kommer att ligga på 4 000 kronor. Vi tror att den här kan bli en riktig storsäljare i hemmabiokretsar.

För den som bor på en mycket begränsad yta, eller som inte vill ha en maskin, finns nu också en speciell popcornkastrull för spisen - Stove Twister – för 400 kronor som också är intressant.

Oemotståndlig minimaskin
Maskinen som vi har testat, och som plötsligt gör det möjligt för vem som helst att skaffa en riktig popcornmaskin hemma, heter Little Bambino.

– Den är vår absoluta storsäljare. Av 100 maskiner som vi säljer är 98 Little Bambino och det är ganska 50/50 mellan färgerna. Maskinen finns i svart eller rött. En rosa variant i begränsad upplaga finns också, förklarar Dag.

Till en början var jag en aning skeptisk eftersom maskinen är så liten, men mina farhågor kommer snabbt på skam. Det är en maskin som redan är enormt populär i åtskilliga amerikanska hem och det är inte svårt att förstå varför. Den är väldigt kompakt och behändig med en grymt läcker retro-look. Måtten (48 cm hög, 28 bred och 25 djup) gör att den inte är mycket större än en kaffebryggare och därför får plats i vilket kök som helst.

Pjäsen väger 3,7 kg och levererar raskt 3-4 liter popcorn per omgång. Det räcker förstås inte på långa vägar för mig när jag ska se film, och i synnerhet inte med en popcorngalen dotter i sällskap, men det går snabbt att göra flera omgångar. Det är enkelt att komma igång, maskinen är lätt att hantera och den går varm direkt. Priset är också ett fynd, en tusenlapp. Instruktionshäftet med tips på hur man underhåller och rengör maskinen är tydligt och bra.

Specialolja är hemligheten
Alla som älskar popcorn vet att det aldrig smakar likadant när man gör dom hemma som på bio, i synnerhet inte om man gått på bio i USA. Den där riktigt distinkta smaken, och blandningen av stora gula och vita popcorn, har varit omöjlig att få. Alla som gjort popcorn i en kastrull på spisen vet också att varken majsolja eller smör är lösningen – och dessutom måste man vara på alerten för att inte bränna sönder kastrullen!

Men hemligheten ligger inte bara i att poppa popcorn i en riktig maskin, det krävs en speciell olja för att verkligen få till den rätta smaken. Popcornoljan är baserad på solros/rapsolja och kokosolja och finns att köpa som tillbehör.

Med på köpet till Little Bambino får man ett mått, så att det blir rätt när man doserar oljan till varje omgång popcorn. Men för den som vill göra det riktigt bekvämt för sig, så finns det speciella portionsförpackningar att köpa till. Påsarna påminner om micropopcorn-förpackningar och innehåller allt som behövs för en laddning på 3-4 liter popcorn (olja, majs och salt) – det är mycket smidigt och helt utan kladd!

Doften som sprider sig när maskinen går igång är oemotståndlig och efter den första satsen nypoppade popcorn, står det klart att vi kan lägga undan alla kokböcker och vända ryggen till alla matlagningsprogram i teve – nu blir det popcorn till frukost, lunch och middag.

Varenda dag!

Mer information om Little Bambino och de övriga modellerna finns på americanpopcorn.se

 

 

Snabba fakta om popcorn

  • Redan de gamla aztekerna poppade popcorn. Man har hittat bevis i Peru på att de första popcornen poppades redan 4 700 f. Kr. För kvinnliga azteker var popcorn vanliga som smycken, t.ex. som halsband och i huvudbonader. Popcorn kallades ”momochitl” och användes också regelbundet vid olika religiösa ceremonier.

 

  • Ryktet om att det var Christopher Columbus som introducerade popcorn i Europa ifrågasätts fortfarande av olika historiker.

 

  • I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA.1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin av familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago. Popcornmaskinen blev populär på bland annat marknadsplatser och tivolin och 1912 började varma popcorn säljas för första gången på amerikanska biografer. Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin eftersom popcorn ansågs vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig, inte minst under depressionsåren. Fattiga bönder fick också fart på sin ekonomi under Andra världskriget genom att börja odla majs. Flera amerikanska städer slåss om att kalla sig ”Popcornhuvudstaden”, bland andra Ridgway i Illinois, Van Buren i Indiana och North Loup i Nebraska. Efter ett uppmärksammat skolprojekt lanserades popcorn som delstaten Iowas ”officiella snacks”.

 

  • Popcorn spelade en viktig roll i de första experimenten med mikrovågor på 1940-talet.

 

  • 2008 började flera engelska biografer att förbjuda popcorn. Orsaken var att besökarna klagade på att det luktar, distraherar och att folk skräpar ner.

Popcorn slog igenom som biogodis i Sverige först på 90-talet och blev snabbt populärt.

2013 konsumerades 12 miljoner liter popcorn på SF:s biografer. Det betyder 1,01 liter per biobesök och en ökning från fjolårets 0, 97 liter per besök. Under 2010 och 2011 åt Gävleborna mest popcorn i Sverige, men 2012 blev de slagna av örebroarna som satte i sig 1, 32 liter per biobesök.

  • Sverige är världens tredje största popcornkonsument efter USA och Kanada.


Publicerad i HemmaBio 3/2014


Artikelflöde

THE HANDMAID'S TALE

Ny säsong 26 april!

"Nolite te bastardes carborundorum, bitches"


Pioneer VSX-933

Fler HDMI, Voice Assistant och Dolby Vision

Nu kommer Pioneers nya VSX-933, en flerkanalsförstärkare med gott om modernt godis!


WESTWORLD

Säsong 2 - premiär 23 april

"I imagined a story where I didn't have to be the damsel" – Dolores.


Optoma HD144X

Smart lättviktsprojektor

Optomas nya HD144X är en Full HD-projektor på knappa 3 kilo och har inbyggd högtalare, USB (varför inte driva en Chromecast) och ett dedikerat spelläge. För cirka 6 000 kronor får du en liten men ljusstark projektor som är perfekt att flytta mellan landstället, kontoret och hemmet!

Info: Optoma


Pressrelease: Canal Digital

Sveriges första Android TV-plattform

OnePlace är namnet på Canal Digitals nya TV-plattform som är byggd på Googles Android TV - kommer den att förändra våra TV-vanor?


Bäst på Playstation Plus i mars!

Favorit i repris: BLOODBORNE

"För på något konstigt sätt trumfas irritationen av att dö av en sorts jävlar anamma som överraskande nog snabbt väcks till liv i mig."


Nytt slutsteg!

Edge för XTZ

Den nya förstärkarserien EDGE har skapats från XTZ:s arv av elektriska enheter.


JBL 3-Series

Inte bara för hemmastudion

Nu finns en ny version av unikt hornladdade JBL 3-Series – aktiva, DSP-styrda och prisvärda minimonitorer som utvecklats ur den väldiga studioreferensen M2.


Sonance In-wall

9 x Reference

Sonance släppte för 10 år sedan sin Reference-serie - nu kommer nästa generation


Smarta Hem

Google Home Assistant blir smartare

– Hej Google! Vad är det för färg på Napoleons vita häst?
– Den är vit.
– När dog han?


Vera Secure

Ett smartare larmsystem

En larmanpassad Smarta hem-styrenhet som dessutom har ett ovanligt brett multistöd för olika typer av enheter.


Smarta Hem

En magisk knapp direkt på lampsladden

Visst finns möjligheter att göra även fönster och bordslampor med strömbrytare på sladden smartare.


Soundbar med stil

Martin Logans nya Cadence

Är du ute efter en ljudlimpa av god kvalitet för den lite större teven kan Martin Logans senaste modell kanske vara något!


Nytt på TV-fronten

Fler OLED från Philips

Första årets framgångar med sina OLED-modeller har fått Philips att komma med nya modeller i både 55- och 65-tum.


Kul med Raspberry Pi

Lightberry lyser upp

Vill du ha en större tv? Det finns förstås inga dunderkurer som kan göra en 55-tummare av en 42:a, men det går ganska lätt att lura ögat att tro att tv:n är betydligt större än den faktiskt är. Så här går det till.


Meddelande

Laddar meddelande...