Test: Popcornmaskin

Budgetlyx för popcornälskare

Det är omöjligt att njuta av film utan popcorn och för att få riktiga biopopcorn krävs förstås en riktig popcornmaskin. Hittills har de varit för stora och för dyra, men nu har vi testat ett perfekt budgetalternativ!

Av Thomas Nilsson

Glöm micropopcorn. Spola varmluftalternativen och alla sönderbrända kastruller på spisen. För att få riktiga biopopcorn krävs en riktig popcornmaskin.
Problemet har varit att riktiga maskiner, sådana som finns på biografer, sportbarer och festivaler, är för dyra. Har du inte rejält med utrymme, så har de stora maskinerna dessutom varit för stora för vanligt hemmabruk. Nu har vi dock spanat in ett spännande alternativ för att äntligen kunna göra riktiga popcorn till filmkvällarna, oavsett storlek på hemmabion.

Ökat sug efter popcornmaskiner
American Popcorn är ett företag som importerar och säljer flera intressanta modeller av popcornmaskiner för hemmabruk. Modellerna kommer från USA som är världens i särklass största leverantör och tillverkare av popcornmaskiner.

– Hela vår affärsidé bygger på att sälja de bästa maskinerna med de bästa popcorntillbehören. Samtliga av våra produkter är helt fria från transfetter och kolesterol. Förutom att micropopcorn smakar som det gör, så innehåller dessa en rad olika ämnen som indirekt är ohälsosamma. Det säger företagets VD, Jonas Daag. Han har märkt att intresset för riktiga popcornmaskiner i Sverige har ökat markant under de senaste åren, inte minst i takt med att skaran av hemmabiobyggare också växer. Företaget är exklusiv generalagent för tillverkaren Great Northern Popcorn och man började sälja den tredje generationens popcornmaskiner med tillbehör i Skandinavien under hösten 2013.

Proffsmaskiner
Många filmfantaster har byggt om källare, garage och vindsutrymmen till fantastiskt fina, dedikerade biorum som inte ligger Filmstadens salonger långt efter. Och många hemmasnickare vill dessutom höja upplevelsen lite extra genom att bygga till en liten foajé och där bjuda på riktiga popcorn.

För dem kan modellen Skyline vara ett intressant alternativ. Det är en bjässe på ca 17 kg69 cm hög, 38 djup och 46 bred ­– som gör 12 liter popcorn per omgång. Den här maskinen har också en inbyggd värmelampa som håller popcornen varma om du inte tömmer maskinen på sitt innehåll på en gång. Skyline är ingen nybörjarmodell, även om priset på 3 500 kronor inte alls avskräcker. Det här är en modell som används ganska flitigt på sportbarer, marknader och i fikarummet på mindre företag.

­–Men vi säljer också en hel del av den här modellen till hemmabiofixare, säger Jonas.

Under våren lanseras även ytterligare en större modell som riktar sig till filmfantaster med lite större utrymme, All Star.

– Det är en klassisk amerikansk modell på stativ med hjul där priset kommer att ligga på 4 000 kronor. Vi tror att den här kan bli en riktig storsäljare i hemmabiokretsar.

För den som bor på en mycket begränsad yta, eller som inte vill ha en maskin, finns nu också en speciell popcornkastrull för spisen - Stove Twister – för 400 kronor som också är intressant.

Oemotståndlig minimaskin
Maskinen som vi har testat, och som plötsligt gör det möjligt för vem som helst att skaffa en riktig popcornmaskin hemma, heter Little Bambino.

– Den är vår absoluta storsäljare. Av 100 maskiner som vi säljer är 98 Little Bambino och det är ganska 50/50 mellan färgerna. Maskinen finns i svart eller rött. En rosa variant i begränsad upplaga finns också, förklarar Dag.

Till en början var jag en aning skeptisk eftersom maskinen är så liten, men mina farhågor kommer snabbt på skam. Det är en maskin som redan är enormt populär i åtskilliga amerikanska hem och det är inte svårt att förstå varför. Den är väldigt kompakt och behändig med en grymt läcker retro-look. Måtten (48 cm hög, 28 bred och 25 djup) gör att den inte är mycket större än en kaffebryggare och därför får plats i vilket kök som helst.

Pjäsen väger 3,7 kg och levererar raskt 3-4 liter popcorn per omgång. Det räcker förstås inte på långa vägar för mig när jag ska se film, och i synnerhet inte med en popcorngalen dotter i sällskap, men det går snabbt att göra flera omgångar. Det är enkelt att komma igång, maskinen är lätt att hantera och den går varm direkt. Priset är också ett fynd, en tusenlapp. Instruktionshäftet med tips på hur man underhåller och rengör maskinen är tydligt och bra.

Specialolja är hemligheten
Alla som älskar popcorn vet att det aldrig smakar likadant när man gör dom hemma som på bio, i synnerhet inte om man gått på bio i USA. Den där riktigt distinkta smaken, och blandningen av stora gula och vita popcorn, har varit omöjlig att få. Alla som gjort popcorn i en kastrull på spisen vet också att varken majsolja eller smör är lösningen – och dessutom måste man vara på alerten för att inte bränna sönder kastrullen!

Men hemligheten ligger inte bara i att poppa popcorn i en riktig maskin, det krävs en speciell olja för att verkligen få till den rätta smaken. Popcornoljan är baserad på solros/rapsolja och kokosolja och finns att köpa som tillbehör.

Med på köpet till Little Bambino får man ett mått, så att det blir rätt när man doserar oljan till varje omgång popcorn. Men för den som vill göra det riktigt bekvämt för sig, så finns det speciella portionsförpackningar att köpa till. Påsarna påminner om micropopcorn-förpackningar och innehåller allt som behövs för en laddning på 3-4 liter popcorn (olja, majs och salt) – det är mycket smidigt och helt utan kladd!

Doften som sprider sig när maskinen går igång är oemotståndlig och efter den första satsen nypoppade popcorn, står det klart att vi kan lägga undan alla kokböcker och vända ryggen till alla matlagningsprogram i teve – nu blir det popcorn till frukost, lunch och middag.

Varenda dag!

Mer information om Little Bambino och de övriga modellerna finns på americanpopcorn.se

 

 

Snabba fakta om popcorn

  • Redan de gamla aztekerna poppade popcorn. Man har hittat bevis i Peru på att de första popcornen poppades redan 4 700 f. Kr. För kvinnliga azteker var popcorn vanliga som smycken, t.ex. som halsband och i huvudbonader. Popcorn kallades ”momochitl” och användes också regelbundet vid olika religiösa ceremonier.

 

  • Ryktet om att det var Christopher Columbus som introducerade popcorn i Europa ifrågasätts fortfarande av olika historiker.

 

  • I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA.1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin av familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago. Popcornmaskinen blev populär på bland annat marknadsplatser och tivolin och 1912 började varma popcorn säljas för första gången på amerikanska biografer. Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin eftersom popcorn ansågs vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig, inte minst under depressionsåren. Fattiga bönder fick också fart på sin ekonomi under Andra världskriget genom att börja odla majs. Flera amerikanska städer slåss om att kalla sig ”Popcornhuvudstaden”, bland andra Ridgway i Illinois, Van Buren i Indiana och North Loup i Nebraska. Efter ett uppmärksammat skolprojekt lanserades popcorn som delstaten Iowas ”officiella snacks”.

 

  • Popcorn spelade en viktig roll i de första experimenten med mikrovågor på 1940-talet.

 

  • 2008 började flera engelska biografer att förbjuda popcorn. Orsaken var att besökarna klagade på att det luktar, distraherar och att folk skräpar ner.

Popcorn slog igenom som biogodis i Sverige först på 90-talet och blev snabbt populärt.

2013 konsumerades 12 miljoner liter popcorn på SF:s biografer. Det betyder 1,01 liter per biobesök och en ökning från fjolårets 0, 97 liter per besök. Under 2010 och 2011 åt Gävleborna mest popcorn i Sverige, men 2012 blev de slagna av örebroarna som satte i sig 1, 32 liter per biobesök.

  • Sverige är världens tredje största popcornkonsument efter USA och Kanada.


Publicerad i HemmaBio 3/2014


Artikelflöde

Uppgradering från Denon

Häftigt 3D-ljud med DTS Virtual:X

DTS Virtual:X-firmwareuppdateringen finns nu tillgänglig för Denon AVR-X1400H, Denon AVR-X2400H och Denon AVR-X3400H.
Under våren 2018 släpps uppdateringar även till modellerna AVR-X4400H och AVR-X6400H . Gratis förstås!


Du har väl koll?

OLED-guiden 2017

Sugen på OLED men vet inte var du ska börja? När reorna börjar närma sig är det läge för en djupdykning om de OLED-TV som finns på marknaden. Så lika, men ändå så olika!


Spelnyheter

Paris Game Week

Nytt från spelfesten i Paris


Samsung fixar hypnos

Glöm favoritfilmen

Känner du att det vore kul att se om en film eller en serie? Vill du att det ska kännas nytt och fräscht igen? Samsung kan ha lösningen!


TÄVLINGEN AVGJORD!!!

It Comes at Night

Nu har vi dragit vinnarna. Är du en av dem?


Ni vann filmen på Blu-ray!

47 Meters Down - tävlingen avgjord!

Ännu en spännande tävling. Vann du?


Test: Bladelius Njord Mono

En svensk hästkraft i bion

Om man sitter med en helt vettig bioanläggning i mellanklassen och vill uppgradera, vad är det då vettigast att lägga pengar på?


TÄVLING!

Vinn filmen på Blu-ray!

Vi har fått fem fina exemplar på Blu-ray att tävla ut av det klaustrofobiska thrillerdramat It Comes At Night.


Intervju: Dragomir Mrsic

Brokig sannsaga från förorten till Hollywood

Efter genombrottet som hårdför maffiaboss i Snabba cash slog Dragomir Mrsic igenom även internationellt. Han har också etablerat sig som framgångsrik entreprenör. Men vägen från Fittja till Hollywood har varit lång, tuff och brokig.


Film: 47 Meters Down

47 meter ner kan ingen höra dig skrika

Scenariot i höstens mest gastkramande drama är lika enkelt som skräckfyllt – två tjejer utforskar havet utanför Mexicos kust. När kabeln till deras hajbur brister störtar den ner i djupet. Radiokontakten med ytan är bruten och syret börjar ta slut när vithajar börjar cirkla runt dem ...


Spelrecension

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.


Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


KRÖNIKAN: THOMAS NILSSON

Längtan efter att hitta hem

Att längta hem är en naturlig instinkt.
Det är precis lika naturligt att hemlängtan är ett motsägelsefullt ord.


Meddelande

Laddar meddelande...