Test:Pioneer SC-LX89

Ljudlig evolution

Pioneer kommer som vanligt med en ny serie förstärkare, men i år är förändringarna om inte revolutionerande så åtminstone kraftigt välkomna!

Text Magnus Fredholm

Pioneer har på senare år, efter det att Kuro-produktionen lades ner, återigen fått koncentrera sig på ljud, något man historiskt sett varit väldigt duktiga på. I dagens digitalvärld är det dock inte alltid ett långt arv ger några fördelar, utan det gäller att ständigt hänga med. Och att någon gång ibland ligga först, eller kanske bara ha någon finess ingen annan har. Och det är precis här årets flaggskeppsförstärkare SC-LX89 briljerar!

Kanalfrossa
Med dagens format behöver vi ofta riktigt många kanaler, och med 9 inbyggda slutsteg kan LX89 hantera en hyfsat stor Atmosuppställning. Krävs fler kanaler finns dessutom 13.2 lågnivå-utgångar, så det är bara att haka på extra slutsteg tills du täckt upp kanalbehovet. Så långt inget som egentligen är varken nytt eller unikt.
Men, för den som söker bästa möjliga ljud och mesta möjliga kraft bjuder Pioneer på finesser som gör att både filmälskaren och audiofilen får möjlighet att optimera anläggningen. För det första kan man, förutom frontarna, bi-ampa antingen centern eller surroundhögtalarna, vilket framför allt när det gäller centern ger en stor fördel.
Ett annat alternativ är att bi-ampa center- och surroundhögtalarna och köra ett externt slutsteg till frontarna. Och vill du sära på musik och bio går det även att bi-ampa ett stereopar i Zone 2! Fiffiga och generösa möjligheter att använda kanalerna alltså, och det är kul att se en förstärkare som är så flexibel när det gäller slutstegsanvändningen.
För att verkligen se vad SC-LX89 går för har jag kört dels en 5.1-uppsättning med frontar och center biampade, och dels en 5.1.4-uppställning med en kanal per högtalare.

Kontroll
Pioneers formspråk känner vi igen, även om frontluckan har ett nytt utseende. Volym till höger och källval till vänster är ju mer eller mindre standard, medan knapparna under luckan gör att du kan styra hela menysystemet utan fjärr, praktiskt. Självklart finns en osd, men med lite vana klarar man sig utan den, vilket är rätt skönt.
Menysystemet ja, där hittar vi allt man kan vilja ställa till med, från de i mina ögon oumbärliga finesserna att kunna få subbasstöd i stereoläge (med frontarna som Large alltså) och att kunna dölja ej använda ingångar till inställning av exempelvis maximal ljudvolym och hur förstärkaren ska hantera videosignal och hdmi-kontroll. Allt det vanliga alltså, och så en egen del för Pioneers mycket bra kalibreringssystem MCACC, där du såklart kan välja att låta frontarna vara opåverkade och även manipulera alla parametrar i efterhand.
Här finns också inställningar för till exempel nätverk och Bluetooth, en funktion för att snabbt och enkelt ladda ner mjukvaruuppdateringar, samt inställningar för extra-zonerna. Fjärrkontrollen funkar tillsammans med osd-menyerna på ett riktigt bra sätt, men eftersom Pioneers app är så härlig att använda lär fjärren mest samla damm!

Full kontakt
För att börja med det de flesta av oss använder mest har SC-LX89 8 hdmi-ingångar, varav 1 och 3 samt BD klarar HDCP2.2. Samtliga tre hdmi-utgångar klarar också HDCP2.2, och att det finns tre utgångar innebär att man kan ha dubbla i bion och en till en extra zon kallad HDZone.
Till denna zon kan man, om man vill, även använda ett par förstärkarkanaler, och gör man inte det kommer såklart ljudet via hdmi. De dubbla till bio kopplas förmodligen så att 2:an går till projektorn, eftersom 1:an har ARC och därför funkar bäst till tv:n.
Vill du koppla in analog utrustning finns det dels en grammofoningång för vinylspelare, dels en ingång märkt CD och så en tape in/ut. Max tre analoga källor alltså, men förutom dessa kan du koppla in fyra digitala ljudkällor samt en dator. Japp, Pioneer SC-LX89 är utrustad med en riktigt rapp DAC för datoranvändning, något som såvitt jag kan komma på är unikt för prisklassen.
Något som inte heller är helt vanligt 2016 är en full uppsättning (7.1) lågnivåingångar, och att ha 13.2 utgångar är inte heller fy skam.

Vidöppet ljud
Ska jag försöka beskriva ljudet från LX89 med ett enda ord får det bli "vidöppet". Pioneers finaste förstärkare har en gnistrande detaljering i diskanten, en ljudmässig lyster i toppen som blåser liv också i trötta gamla DVD-rullar.
Angående just diskanten måste jag i detta sammanhang nämna en kontroll som kallas x-curve. Det handlar om en väldigt försiktig tonkontroll som rullar av nivån med 0,5-3 dB/oktav över 2 kHz, och denna kontroll tar intressant nog inte bort känslan av lyster i toppen, så den är definitivt inget att fnysa åt.
Jag dundrar igång med lite film, Mad Max Fury Road låg närmast så den börjar jag med. LX89 hänger med riktigt bra, och hanterar utan att vika ner sig vid brutal volym. Snabbt byter jag till den fullständigt sönderspelade Transformers, och konstaterar att Atmoshanteringen är perfekt, alla splitterfragment viner runt mitt huvud på precis rätt sätt och när dino-transformerna kommer i slutet skakar hela bion samtidigt som småljud och panoreringar funkar grymt bra.
Sedan växlar jag till ren 5.1-uppställning med bi-ampade frontar och center, och nu jävlar blir det bra på riktigt! Monitor Audios Silverserie (de enda högtalare jag hade tillgängliga som hade en center som kunde biampas) vaknar verkligen till liv med dubbla slutsteg per kanal, och efter att ha kört frontens tre högtalare bi-ampade är det inte kul att koppla om till en förstärkarkanal per högtalare. Har du möjlighet är rekommendationen alltså att bi-ampa allt som går!
Just möjligheten att bi-ampa flexibelt, 7.1 lågnivå-ingångarna, vinylingången, tre hdmi ut (varav en till en andra zon) och d/a-omvandlaren för datorer är finesser som talar för Pioneer SC-LX89. Alla finesser är inte unika, men såvitt jag kan komma på finns ingen annan förstärkare i någorlunda samma prisklass som har alla dessa finesser.

Pioneer SC-LX89
Pris 25 000 kronor

Antal kanaler 9
Utefffekt 9x130 W (8 ohm, 0,04 % thd)
Biamp front Ja, samt center el. surround
Zone 2/3/4 2, 3 (4 HD Zone HDMI/ljud)

INGÅNGAR:
HDMI 8
Digital 2 opt + 2 koax
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 3
Phono Ja, MM
multi ch 7.1
USB Dac Ja

Bluetooth in/ut Ja/nej
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Ja, Connect
Wifi direct Nej

UTGÅNGAR:
HDMI 3 (2 för min zone, 1 HDZone)
Pre out/sub out 13.2

In/ut framsida Hdmi, usb, hörlur

Multiroom Nej

HDCP 2.2 In 1, 2 och BD, alla ut
App för styrning Ja
Svenska menyer Nej
3D Ja
Video-skalning Ja, 4k
HDMI-thru vid standby Ja
Dolby Atmos Ja
Dts:X Ja
Auro 3D Nej
ISF ccc Nej
Autokalibrering MCACC

Mått (BxHxD) 435x185x441 mm
Vikt 18,1 kg


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...