Test:Pioneer SC-LX89

Ljudlig evolution

Pioneer kommer som vanligt med en ny serie förstärkare, men i år är förändringarna om inte revolutionerande så åtminstone kraftigt välkomna!

Text Magnus Fredholm

Pioneer har på senare år, efter det att Kuro-produktionen lades ner, återigen fått koncentrera sig på ljud, något man historiskt sett varit väldigt duktiga på. I dagens digitalvärld är det dock inte alltid ett långt arv ger några fördelar, utan det gäller att ständigt hänga med. Och att någon gång ibland ligga först, eller kanske bara ha någon finess ingen annan har. Och det är precis här årets flaggskeppsförstärkare SC-LX89 briljerar!

Kanalfrossa
Med dagens format behöver vi ofta riktigt många kanaler, och med 9 inbyggda slutsteg kan LX89 hantera en hyfsat stor Atmosuppställning. Krävs fler kanaler finns dessutom 13.2 lågnivå-utgångar, så det är bara att haka på extra slutsteg tills du täckt upp kanalbehovet. Så långt inget som egentligen är varken nytt eller unikt.
Men, för den som söker bästa möjliga ljud och mesta möjliga kraft bjuder Pioneer på finesser som gör att både filmälskaren och audiofilen får möjlighet att optimera anläggningen. För det första kan man, förutom frontarna, bi-ampa antingen centern eller surroundhögtalarna, vilket framför allt när det gäller centern ger en stor fördel.
Ett annat alternativ är att bi-ampa center- och surroundhögtalarna och köra ett externt slutsteg till frontarna. Och vill du sära på musik och bio går det även att bi-ampa ett stereopar i Zone 2! Fiffiga och generösa möjligheter att använda kanalerna alltså, och det är kul att se en förstärkare som är så flexibel när det gäller slutstegsanvändningen.
För att verkligen se vad SC-LX89 går för har jag kört dels en 5.1-uppsättning med frontar och center biampade, och dels en 5.1.4-uppställning med en kanal per högtalare.

Kontroll
Pioneers formspråk känner vi igen, även om frontluckan har ett nytt utseende. Volym till höger och källval till vänster är ju mer eller mindre standard, medan knapparna under luckan gör att du kan styra hela menysystemet utan fjärr, praktiskt. Självklart finns en osd, men med lite vana klarar man sig utan den, vilket är rätt skönt.
Menysystemet ja, där hittar vi allt man kan vilja ställa till med, från de i mina ögon oumbärliga finesserna att kunna få subbasstöd i stereoläge (med frontarna som Large alltså) och att kunna dölja ej använda ingångar till inställning av exempelvis maximal ljudvolym och hur förstärkaren ska hantera videosignal och hdmi-kontroll. Allt det vanliga alltså, och så en egen del för Pioneers mycket bra kalibreringssystem MCACC, där du såklart kan välja att låta frontarna vara opåverkade och även manipulera alla parametrar i efterhand.
Här finns också inställningar för till exempel nätverk och Bluetooth, en funktion för att snabbt och enkelt ladda ner mjukvaruuppdateringar, samt inställningar för extra-zonerna. Fjärrkontrollen funkar tillsammans med osd-menyerna på ett riktigt bra sätt, men eftersom Pioneers app är så härlig att använda lär fjärren mest samla damm!

Full kontakt
För att börja med det de flesta av oss använder mest har SC-LX89 8 hdmi-ingångar, varav 1 och 3 samt BD klarar HDCP2.2. Samtliga tre hdmi-utgångar klarar också HDCP2.2, och att det finns tre utgångar innebär att man kan ha dubbla i bion och en till en extra zon kallad HDZone.
Till denna zon kan man, om man vill, även använda ett par förstärkarkanaler, och gör man inte det kommer såklart ljudet via hdmi. De dubbla till bio kopplas förmodligen så att 2:an går till projektorn, eftersom 1:an har ARC och därför funkar bäst till tv:n.
Vill du koppla in analog utrustning finns det dels en grammofoningång för vinylspelare, dels en ingång märkt CD och så en tape in/ut. Max tre analoga källor alltså, men förutom dessa kan du koppla in fyra digitala ljudkällor samt en dator. Japp, Pioneer SC-LX89 är utrustad med en riktigt rapp DAC för datoranvändning, något som såvitt jag kan komma på är unikt för prisklassen.
Något som inte heller är helt vanligt 2016 är en full uppsättning (7.1) lågnivåingångar, och att ha 13.2 utgångar är inte heller fy skam.

Vidöppet ljud
Ska jag försöka beskriva ljudet från LX89 med ett enda ord får det bli "vidöppet". Pioneers finaste förstärkare har en gnistrande detaljering i diskanten, en ljudmässig lyster i toppen som blåser liv också i trötta gamla DVD-rullar.
Angående just diskanten måste jag i detta sammanhang nämna en kontroll som kallas x-curve. Det handlar om en väldigt försiktig tonkontroll som rullar av nivån med 0,5-3 dB/oktav över 2 kHz, och denna kontroll tar intressant nog inte bort känslan av lyster i toppen, så den är definitivt inget att fnysa åt.
Jag dundrar igång med lite film, Mad Max Fury Road låg närmast så den börjar jag med. LX89 hänger med riktigt bra, och hanterar utan att vika ner sig vid brutal volym. Snabbt byter jag till den fullständigt sönderspelade Transformers, och konstaterar att Atmoshanteringen är perfekt, alla splitterfragment viner runt mitt huvud på precis rätt sätt och när dino-transformerna kommer i slutet skakar hela bion samtidigt som småljud och panoreringar funkar grymt bra.
Sedan växlar jag till ren 5.1-uppställning med bi-ampade frontar och center, och nu jävlar blir det bra på riktigt! Monitor Audios Silverserie (de enda högtalare jag hade tillgängliga som hade en center som kunde biampas) vaknar verkligen till liv med dubbla slutsteg per kanal, och efter att ha kört frontens tre högtalare bi-ampade är det inte kul att koppla om till en förstärkarkanal per högtalare. Har du möjlighet är rekommendationen alltså att bi-ampa allt som går!
Just möjligheten att bi-ampa flexibelt, 7.1 lågnivå-ingångarna, vinylingången, tre hdmi ut (varav en till en andra zon) och d/a-omvandlaren för datorer är finesser som talar för Pioneer SC-LX89. Alla finesser är inte unika, men såvitt jag kan komma på finns ingen annan förstärkare i någorlunda samma prisklass som har alla dessa finesser.

Pioneer SC-LX89
Pris 25 000 kronor

Antal kanaler 9
Utefffekt 9x130 W (8 ohm, 0,04 % thd)
Biamp front Ja, samt center el. surround
Zone 2/3/4 2, 3 (4 HD Zone HDMI/ljud)

INGÅNGAR:
HDMI 8
Digital 2 opt + 2 koax
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 3
Phono Ja, MM
multi ch 7.1
USB Dac Ja

Bluetooth in/ut Ja/nej
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Ja, Connect
Wifi direct Nej

UTGÅNGAR:
HDMI 3 (2 för min zone, 1 HDZone)
Pre out/sub out 13.2

In/ut framsida Hdmi, usb, hörlur

Multiroom Nej

HDCP 2.2 In 1, 2 och BD, alla ut
App för styrning Ja
Svenska menyer Nej
3D Ja
Video-skalning Ja, 4k
HDMI-thru vid standby Ja
Dolby Atmos Ja
Dts:X Ja
Auro 3D Nej
ISF ccc Nej
Autokalibrering MCACC

Mått (BxHxD) 435x185x441 mm
Vikt 18,1 kg


Artikelflöde

SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Nytt från James Louspeaker

Där vägg och tak möts

För större hemmabiosystem, och speciellt sådana som kör Auro 3D, eller där det helt enkelt inte är praktiskt att montera takhögtalare, har James Louspeaker lösningar


Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Meddelande

Laddar meddelande...