Test: Marantz AV8802A

Ren signal

När du vuxit ur din receiver kan det vara hög tid att ta steget till separata enheter i din hemmabio. Vi kollar in den senaste versionen av det tjusigaste försteget från Marantz, AV8802A!

Publicerad i HemmaBio 11/2015

Av Jonas Olsson

Ett fint och seriöst försteg i din hemmabio borgar för bra signalhantering på vägen mot dina slutsteg och vidare till högtalarna. För dig som undrar vad ett försteg, eller processor som en del föredrar att kalla dem, egentligen är, så kan vi enkelt förklara att det är som vilken hemmabioreceiver som helst, men alltså utan inbyggda förstärkare. De får man ansluta separat.
Marantz AV8802A, som vi ska kika på här, är en uppgraderad version av AV8802 i och med att den nu stöder HDCP 2.2 (digitalt kopieringsskydd som krävs enligt standarden för 4K-källor). Har du den tidiga versionen utan ett avslutande "A" i modellbeteckningen (den senaste heter alltså AV8802A) kan du nu faktiskt uppgradera den till samma specifikation för 2 000 kronor. Lämna in den till din handlare så fixar de det och skickar den dit den ska för en lättare hårdvarufix. Skulle du ha slarvat bort lådan gör det inget. Kartong för ändamålet ingår i servicen. Galant om du frågar mig!

Stabil design
Du ser direkt att det är en apparat från Marantz då man sedan några år har ett stabilt koncept för designen med väldigt stark märkesidentitet. Riktigt snyggt, särskilt med det runda displayfönstret och de välvda sidorna i framkanten.
Vill du ha mer information om vad som pågår i din hemmabio fäller du ner frontluckan som blottar ytterligare en display, som visar aktuell status vad gäller avkodat ljudformat och antal aktiva kanaler med mera.
Här sitter också bland annat ett antal enklare knappar för snabbval till dina musik- eller filmlägen och ett traditionellt styrkors. Ganska standard.
Själva bygget i sig är klart seriöst med en rejäl nätdel (ringkärnetrafo) och utan en klonkig plåtlåda som är så vanligt på bioförstärkare idag. All elektronik på insidan är upphängd i ett stabilt kopparpläterat och isolerat chassi.
Vid en första anblick är det mesta sig likt från det hälften så dyra försteget AV7702, med tidsenligt korrekta nätverksfunktioner som Wifi, Bluetooth, Spotify Connect och AirPlay. Är du sugen på att spela upp och njuta av dina riktigt högupplösta ljudfiler från till exempel en usb-disk stöder AV8802A upp till 24/192-kHz i bland annat AIFF- och Flac-format, och självklart också högupplösta DSD-filer.
Däremot är det det du inte ser som förklarar merkostnaden mot lillebror, med fina komponenter som till exempel individuella 32-bitars DAC:ar av mycket god kvalitet för alla kanaler och en genomgående balanserad konstruktion där den delar vissa komponenter med företagets referensmodeller, till exempel HDAM-kretsar som är Marantz egenkonstruerade och diskret uppbyggda förstärkarmoduler som man använder istället för vanliga IC/Op-förstärkare. En dyr audiofil-lösning.
På bildsidan hanteras 4K bildbehandling och Pass through 4:4:4 samt ISFccc-kalibrering för den som verkligen vill optimera sina bildkällor. Kanske mest för den med ett riktigt seriöst intresse, men bra att möjligheterna finns.
Här finns massor med guldpläterade anslutningar av allt du kan tänka dig, inklusive Phono för din skivspelare. 8 hdmi-ingångar och 3 ut för till exempel projektor och teve i vardagsrummet och en tredje bildvisare på lämplig plats med 2:a zon är vad vi kan kräva här.
För att få styrsel på ljudet i din hemmabio kör AV8802A med Audysseys bästa variant av autokalibrering – MultiEQ32, som är mycket kompetent för upp till 8 positioner och 2 basar individuellt. Ett utmärkt hjälpmedel för den som inte vill justera precis allt manuellt, och vi blir ofta överraskade över hur pass bra det fungerar bara man är noga med framför allt placeringen av mikrofonen, och använder stativet som följer med (har du ett ordentligt kamerastativ funkar det också).
Räcker inte detta kan du snacka med din handlare och uppgradera till Pro-versionen för några tusenlappar extra, och överlåter det hela sedan till professionella installatörer som kan styra upp en riktig fetingbio för upp till 32 positioner.
En av de viktigare finesserna med AV8802A mot föregångaren är att den hanterar Dolby Atmos. Ett måste i en ordentlig hemmabio av rang idag. Med 11.2-stödet kan du konfigurera en kanaluppsättning med till exempel 7.1.4 eller 9.1.2. Plus en massa andra häftiga konstellationer i alla kanaler via till exempel DTS:X.

Elegant partner
Att leva med AV8802A till vardags är en tämligen trevlig relation. Redan i inledningen tar AV8802A dig ömt i handen och guidar dig genom alla inställningar fram till en fullt fungerande hemmabio där alla komponenter ingår och hamnar där de ska. Bra då du slipper vara ett utstuderat proffs för att komma igång, trots att du kanske vill ha en häftig hemmabio utan att gräva ned dig i alla termer och buzzwords. Det lär du dock göra sen ändå, det här är ju så förbaskat skoj.
Men helt problemfritt var det ärligt talat inte. I alla fall inte till en början.
Vi hade en annan rigg från Yamaha inkopplad innan, så det var i princip bara att flytta signalkablarna (XLR) och hdmi-kabeln från Blu-rayspelaren (Panasonic) och tv:n (Samsung) till AV8802A. Tv:n indikerar att den inte får någon signal på vald ingång, och därmed blir det ingen bild. Däremot fungerar ljudet som det ska. Vi testar med olika in- och utgångar och byter kablar. Ingen bild. Vi gör om allt igen och startar om apparaterna. Fortfarande ljud med ingen bild.
Vi fortsätter att testa oss fram, och yes! Nu kom bild och ljud precis som det ska. Vad som var fel (förmodligen något med handskakningsprocessen mellan hdmi-anslutningarna) vet vi faktiskt inte. Kan vara i vilken ordning apparaterna slogs på.
Nåväl, nu är allt igång, kalibrerat och klart är det dags att njuta. Vi börjar med lite musik i stereo via vårt fina slutsteg från Burmester, 956 MK2, och ett högtalarsystem från Sonus faber, och det spelar härligt rent med skarpa anslag på piano och akustisk gitarr. Klangen är alert och frisk utan störningar i till exempel diskanten. Upplösningen är god hela vägen upp och ljudbilden fyllig. Det låter bra.
Vi växlar över till hemmabio, beställer pizza och startar i 5.1-läge, och filmbolagsloggan öppnar med ett pampigt välkomnande med den rätta biokänslan. Det är fullt ös i hemmabiorummet och vi provar flera olika sorters filmtyper, och enligt protokollen är vi flera som känner att Marantz AV8802 verkligen är allround utan att vara alltför lätt på foten eller extra flirtig med till exempel lite hissad bas eller driv. Nej, det är snarare öppet och skarpskuret med bra transparens. Ingen egenskap sticker egentligen ut, det är helheten som skapar en såväl underhållande som ganska realistisk bioupplevelse. Ljudbubblan är generös i volym utan att vi känner att det tappar någonstans, det håller helt enkelt ihop snyggt och fint, och kompletterar händelserna i bild på rätt sätt. Elektroniken svarar också fint på alla tänkbara scenarier och händelser. Snyggt och nyktert.
Till sist kopplar vi på allt och kör Atmos i 5.1.4 och matar på med senaste Mad Max i spelaren. Jösses. Där satt det!

Fullvuxen medspelare
Marantz AV8802A är en angenäm upplevelse som kan det mesta och som andas kvalitet, och bör fungera utmärkt i de flesta konstellationer, någotde flesta av oss höll med om. Däremot hade vi kommentarer om själva ljudidealet, snarare än själva kvaliteten på densamma.
För att förklara hur vi upplever det kan vi likna det med en avlång ballong, där vi klämmer ihop den lite lätt i botten så att den sväller en aning i den övre halvan. Helt enligt hur vi uppfattat Marantz tidigare, och enligt förväntan. Vi parar därför gärna dem med till exempel mustiga och varma slutsteg och öppna neutrala högtalare.
Men det är också just det här som är så kul med att kunna välja sin egen konfiguration – det är resultatet av de enskilda delarna du sätter ihop som skapar helheten, inte tvärtom!


MARANTZ AV8802A
Pris 35 000 kronor
Vad: Försteg/processor
Antal kanaler 11.2
Biamp front Ja
Zon 2+3

INGÅNGAR:
HDMI 7+1
Digital 2 opt + 2 koax
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 6
Phono Ja
multi ch Ja, 7.1
USB Dac Ja

Bluetooth Ja
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Ja, Connect
Wifi Ja

UTGÅNGAR:
HDMI 3
Pre out/sub out 13.2

In/ut framsida: hdmi, usb, hörlur

ÖVRIGT:
App för styrning Ja
Svenska menyer Ja
3D Ja
Video-skalning 4K
HDMI-thru vid standby Ja
Dloby Atmos Ja
ISF Ja
Mått (BxHxD) 440x185x410 mm
Vikt 13,6 kg
Autokalibrering Audyssey MultiEQ-XT32


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...