Test: Yamaha BD-A1040

STILIG KOMPANJON

Yamahas BD-A1040 är ett skönt komplement till Yamahas fina förstärkare, framför allt de i Aventage-serien.

Av Ludwig Swanberg & Magnus Fredholm

Förutom de uppenbara uppgifterna att spela Blu-Ray, DVD och CD, kan du dels peta in ett USB-minne och spela upp både musik och film, och dels skicka musik via Bluetooth från din Smartphone.
Till sist kan du också spela upp via DLNA på ditt nätverk. När det gäller bluetooth måste du tyvärr välja Bluetooth som källa, annars hittar telefonen inte BD-spelaren, viktigt att känna till för annars blir frustrationen stor.
Har du en Miracast-kompatibel telefon, kan du även skicka bilder och film via den. BD-A1040 har rätt bra stöd för videofiler, med MKV, H.264, olika MPEG, VOB, AVI och WMV med flera.
Slutligen finns en Yamaha AV Control-app, som ger dig möjlighet att styra spelaren från din läsplatta om du så önskar. Det är samma app som styr Yamahas receivrar, så har du båda två blir kontrollen riktigt enkel.

För rent hemmabiobruk är det framför allt systemtänket tillsammans med Yamahas Aventageförstärkare som frestar, och i det läget gör det inte heller något att BD-A1040 saknar stöd för AirPlay och Spotify Connect, för det fixar ju Aventageförstärkarna. Inkopplingen sker enkelt med HDMI och så ett par analoga lågnivåkablar för finlyssnande på ljud, men mer om ljudet senare.
Bildmässigt gör BD-A1040 inte mycket väsen av sig, den gör det vi förväntar oss och saknar helt möjligheter till egen kalibrering. Det du kan justera är färgåtergivningen (välj mellan YpBpR 4:4:4 och 4:2:0 samt "vanlig" RGB och full RGB) samt en brusreducering som känns extremt onödig.

Men BD-A1040 kostar ju lite för mycket för att "bara" vara en Blu-rayspelare, så Ludwig har kollat ordentligt på ljudåtergivningen:
Blåstrålespelare är egentligen dagens motsvarighet till gårdagens vanligaste ljudkälla – CD-spelaren. Kommer du ihåg den? Den var vanlig ungefär samtidigt som Björn Borg började slå iväg tennisbollar mot garageporten hemma i Södertälje. Och Ingemar Johansson tog sin första tungviktstitel. Och Gunder Hägg sprang först över mållinjen.
Då hade vi raketost på smörgåsarna och sjöng Jopp-Hej-Di-Hej-Di-Hej-Da så fort vi träffades ute på picknicken eller på en uppfriskande skidtur.
Men tiderna förändras, och vi med dem. Tillverkarna håller ett vakande öga på samtidens medborgare och lägger ner mycket arbete på att erbjuda så uppdaterade produkter som möjligt.

Spelbara ljudformat förutom de vanliga bioljudsrelaterade (DTS HD Master, Dolby True HD, Dolby Atmos och så vidare) är MP3, WMA, AAC, WAV, FLAC och ALAC. Du kan även peta in SACD-skivor i spelaren om du vill.
De kommer automatiskt att kodas av i tvåkanalsformat via de analoga RCA-utgångarna, eller sändas vidare digitalt från HDMI-utgången om du har en lämplig receiver som kan översätta och spela upp informationen.
Eftersom det senare sättet mer handlar om hur själva receivern låter, ägnar vi vår uppmärksamhet åt hur 1040:an låter som musikspelare via analogutgången. En lämplig diet för detta torde bestå av ett antal välinspelade CD- och SACD-skivor, och kanske ett par-tre Blu-ray musikskivor om vi hittar några passande.
En Copland CSA-14 hybridförstärkare och ett par Spendor D7 golvhögtalare får tjäna som testrigg. De är två beprövade och neutrala arbetshästar, som vi dessutom känner väl. Yamaha-spelaren får stå på repeat i ett par dagar innan det är dags att montera på finöronen på vardera sidan av huvudet.

Ljudkaraktären är öppen och luftig, och både musikskivor och soundtracks känns alerta och spänstiga i förmedlingen. Det är "knorr" i återgivningen, kan man säga. Bottleneck John på Opus 3 artikuleras tydligt och klart, och det är förhållandevis lätt att följa med i fraseringarna både från sångstämmor och den inkännande akustiska kompgitarren.
Klangen lutar ibland åt det strama och torra hållet. Det här är allt annat än en loudness-spelare. Det kan göra att den passar bättre för dig med ett par golvhögtalare med basreflex än för dig som har ett par slutna stativhögtalare. Basen finns där, men den saknar det riktiga bråddjupet och den självsäkra köttighet i tillslaget som återfinns hos tyngre och mer påkostade spelare.
Yamahan väljer det neutrala mittspåret, oavsett om det handlar om CD, DVD eller Blu-ray. Informativt, men på ett något torrt och redogörande sätt. Som biospelare fungerar den fint, och verkar närmast tacksam för det pampiga soundtrack och de extra ljudeffekter som präglar filmljudet på de flesta produktioner idag.
Det är nog så att de stora fördelarna med den här spelaren handlar om kompatibilitet med smartphones och läsplattor. Det känns modernt och imponerar säkert på både grannen och de yngre familjemedlemmarna. Och allra bäst fungerar alltså 1040:an tillsammans med en lämplig Yamahareceiver.

YAMAHA BD-A1040
Typ: Blu-rayspelare
Pris: ca 5 000 kronor

Info: yamaha.se

Publicerad i hemmaBio 3/2015


Artikelflöde

Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Wind River-tävlingen avgjord!

NI VANN!

Nu har vi dragit vinnarna i tävlingen!


KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Nya UHD-spelare

Panasonic har en hel serie nya UHD-spelare på ingång

Allra intressantast är referensspelaren 9000 och lillebrorsan 820.


Meddelande

Laddar meddelande...