Test: LG 65UF950V

En riktig fullträff!

En riktigt modern teve, helst med 4K och storlek på minst 60 tum, står på mångas önskelista. Men vilken ska man välja i denna hysteriska djungel? LG:s senaste feting kan vara ett riktigt hett tips!

Av Thomas Ytterberg & Jonas Olsson

LG:s senaste toppmodell, LG 65UF950V, är för dig som vill ha en riktigt stor bildyta, tunn skärm och de rätta finesserna i väntan på de nya OLED-apparaterna. I detta fall kör man med andra generationen av LG:s WebOS (2.0) och har fått till ett uppgraderat gränssnitt som förmodligen är deras bästa och mest genomtänkta hittills.
Avancerat vid en första anblick, men efter lite träning effektivare än någonsin tidigare – med betydligt kvickare hantering. Apparna är rappa och, ja, vi kan dra igång Youtube, växla över till en tevesändning och sedan backa tillbaka och Youtube-uppspelningen fortsätter där vi var innan. Tack, precis vad vi vill!
Fjärrkontrollen i den här generationen är det en hybridfjärr då den rymmer de vanligaste knapparna från en traditionell fjärr och kombinerar med ett muspekargyro. På många sätt en riktig bastard till fjärrkontroll men det fungerar på något märkligt sätt. Man plockar den metod som känns naturligast för stunden och situationen.

Bra signal avgör
Kvaliteten på tevebilden är väldigt mycket en fråga om tycke och smak. Vanliga sändningar är i grunden digital 90-talsversion av 70-talets analoga teve. Det är inte gjort för 65 tum med 4K-upplösning.
Sändningens kvalitet är direkt avgörande för vad du får och det gamla tjatiga rådet om att välja HD-sändningar gäller förstås fortfarande. Här lyckas LG ändå bra med bilden i fråga om att hålla kontrast och färger vid liv. Hudtoner är normala och det finns djup och omfång i färgerna utan att det blir morotsansikten eller självlysande kläder.

Suverän betraktningsvinkel
Reflexfiltret är blankt och ger i ett starkt ljus en tydlig spegellik reflektion Lampor och fönster blir skarpa och detaljerade och dras med en regnbågsliknande skuggning. Däremot är dämpning av svaga och indirekta reflektioner som väggar och möbler i mysbelysning väldigt väl dämpade.
Som alltid är placering viktigt och när vi såg till att inga lampor eller fönster speglades syntes heller inget annat som reflektioner.
Uniformiteten är inte perfekt på testexemplaret. Bilden är tydligt mörkare mot kanterna vilket syns direkt med testbilder. Vi ser däremot ingen fläckvis ojämnhet som "clouding" eller kantblödning på exemplaret som brukar störa hela tiden.
Framför allt fungerar IPS-panelen hos 65UF950V väldigt bra från sidorna och vi fick lov att kliva orimligt långt åt sidan, samt ställa oss upp för att bilden skulle tappa i kontrast. Bland det bästa vi sett i fråga om betraktningsvinkel!
Som väntat med toppmodeller arbetar bakgrundsbelysningen aktivt och släcker ned i zoner. Vi föredrog där inställningen "Låg" eller "Mellan" för att få till djupet och kontrastomfånget i bilden. "Hög"-inställningen gav lite för tydlig dimning mellan scener, det vill säga att en ljus scen direkt efter en mörk scen ger ett ögonblick där man tydligt ser hur bilden blir ljusare när dioderna tänder upp. Panelen mäter cirka 850:1 i kontrastförhållande vilket är typiskt IPS-paneler.

Djup, kontrast och skärpa
Uppskalningen av Bu-ray ser riktigt bra ut. Här använder sig LG av reglaget "Superupplösning", vilket ger en direkt inverkan på hur bilden skalar upp till panelens 4K-upplösning. Avstängt håller den kvar de normala intrycken från Blu-ray.
Lägena "Låg" och "Mellan" tillför en hel del detaljförstärkning utan att det tar allt för stora friheter med bilden. Hög-läget riskerar förstärka brus och korn i bilden som på tre till fyra meters tittavstånd tenderar att se grynig ut.
Gamma-inställningarna är fyra lägen: 1.9, 2.2 och 2.4 samt BT.1886 som är den officiella standarden (ITU) för modern videoproduktion. Få titlar är dock mastrade efter detta. I praktiken ligger BT.1886-mätningen som en snäppet mörkare tonkurva än 2.2-inställningen och båda fungerar lika bra för att ge bilden djup och kontrast utan att det sotar igen.
Även om BT.1886 och 2.2-inställningarna mäter ganska ljust så är det inga som helst problem vid filmtittande utan det är fyllig bild hos 65UF950V med både djupt kontrastintryck och fin förmåga till nyansering.
Även färgmässigt är det närmast exemplariskt utan att vi behöver skruva på några färgreglage. Färger och nyanser sitter precis där de ska.

Flyter på rätt sätt med Blu-ray
Vitbalansen ställd till "Varm2" mäter aningens för gult. "Varm1"-inställningen ligger dessvärre närmare 8000 Kelvin och som vi konstaterat tidigare väljer man hellre för blått än att det är för gult. Men nu är det lite väl blått i Varm1-läget och det påverkar hudtoner som dras mot purpur och den där bårhuskaraktären.
En glad nyhet är 1080p/24 flyter som det ska göra. Vi har tidigare observerat väldiga problem med detta hos LG:s modeller. Det blir helt enkelt en onödigt ryckig bild från Blu-ray när filmens 24 (egentligen 23,967) bildrutor i sekunden repeteras ojämnt. Då har enda lösningen varit att använda Trumotion som är LG:s bildinterpolering.
Fast all form interpolering dras med nackdelar som att bilden får störningar, "auror" runt rörelser, överdrivet flyt med "såpaeffekten" och det enkla faktum att bilden då och då kastas mellan detta såpaflyt till totalt hackande när interpoleringen inte längre hänger med.
Här kan vi utan problem hålla Trumotion avstängt, köra 1080p/24 från Blu-ray och få till rätt sorts flyt.

Sammanfattning
Bildmässigt är det utmärkta omdömen som gäller för 65UF950V. LG lyckas bra med "local dimming"-nedsläckningen och lyfter fram en god kontrast. Färgerna sitter där de ska sitta och LG tycks ha löst tidigare onödiga buggar som just flytet i bilden från Blu-ray. Ur bildsynpunkt finns det i stort sett bara beröm att lämna!
Menysystemet är rappt, fjärrkontrollen fungerar oväntat bra och att det finns inget att anmärka på som direkt störande eller besvärligt. En riktig fullträff med andra ord!


Rekommenderade inställningar
Även om detta är vad vi kom fram till med 65UF950V kan de vara allmängiltiga för resten av LG:s utbud för 2015. LG har tidigare varit konsekventa med hur deras reglage påverkar bilden.
Observera att menysystemet och WevOS-gränssnitt inte tar effekten av bildinställningarna utan använder en väldigt kall färgtemperatur.
Overscan, där bilden zoomas och beskärs, är på från början. Även ISF-lägena (Expert) använder overscan. Läget som stänger av overscan heter "Skanna bara/Just scan". Latensen, input lag, är 52 millisekunder oavsett vilka inställningar vi gör, inklusive gamla tricks som att döpa om HDMI-ingången till PC eller liknande.

Bildläge: Expert, Biosalong
Spara Energi: Av
Bakgrundsbelyst:
• 100 ger 215 cd/m2
• 75 ger 160 cd/m2
• 60 ger 120 cd/m2
• 49 ger 100 cd/m2
• 37 ger 80 cd/m2
• 27 ger 60 cd/m2
• 0 ger 10 cd/m2
Detta med full täckning av vita nyanser med kontrastreglaget på 80 i Expertläget. Styr vi över kontrastreglaegt vi får vi ut mer ljus. Standardläget kan till exempel nå uppemot 280 cd/m2
Kontrast: sällan över 80 då det klipper mot vitt
Ljusstyrka: 50. (Kan variera med gamma-inställningen)
Skärpa: 10/10
Färg: 50
Nyanser: 0

under Expertkontroll
Dynamisk kontrast: Av
Superupplösning: Påverkar uppskalning, se text
Färgskala: Standard. Bred överdriver alla färger
Kantförbättring: Av/På. På ger större inverkan på text och grafik men effekten är blygsam på film
Gamma: 2.2 eller BT.1886 för allround. 1.9 för ljust rum. Se text.
Vitbalans: Varm2 eller Varm1, se text

under Bildalternativ
Brusreducering: Av
Svartnivå: Låg för videosvärta
Biosalong: På (oklart vad den gör)
LED Lokal Dimming: Låg eller Medel, se text
Trumotion: Av för rätt flyt med 1080p/24. Personlig med låg inställning för mjukare flyt utan att det blir "såpaflyt"


Fakta LG 65UF950V
Mått: (med fot) 1455 × 896 × 249 mm, 30 kg
Paneltyp: IPS-LCD, 3840×2160 pixlar, passiv 3D
Smart-finesser: WebOS: Youtube, Netflix 4K, Viaplay, Spotify, SF Anytime, spel, webbläsare etc. Smartphone-app, USB-inspelning, mediaspelare, DLNA, MHL, trådlöst nätverk, Miracast, Widi, etc.
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 44 000 kronor (Juni 2015)
Info: www.lg.com/se

PLUS
Bildkvalitet och betraktningsvinkel

MINUS
Inga utmärkande nackdelar

SUMMA
Bra bild åt alla håll!

Publicerad i HemmaBio 5/2015


Artikelflöde

Bygg egen mediaspelare

Bygg egen mediaspelare – och fjärrstyr hemmabion!

Här är prylen för några hundralappar som kan bli precis vad du gör den till – mediaspelare till tv:n, surfdator i fickformat, fjärrstyrning av elektrisk utrustning i hemmabion eller avkännare för övervakning av temperaturer, färger, rörelser med mera.


Alternativ till actionfilmen: Livesänd balett för hela familjen!

ALICE I UNDERLANDET FRÅN ROYAL OPERA HOUSE I LONDON

På måndag den 23 oktober livesänds den framstående brittiske koreografen Christopher Wheeldons  balett Alice i Underlandet på SF Bio från Royal Opera House i London


Hemmabioskolan

Bakgrundsbelysningen

Du läser ofta om det i tester och nyheter. Men hur fungerar egentligen ljuset från en TV? Hemmabioskolan går igenom varianterna!


KRÖNIKAN: THOMAS NILSSON

Längtan efter att hitta hem

Att längta hem är en naturlig instinkt.
Det är precis lika naturligt att hemlängtan är ett motsägelsefullt ord.


Tidal och Deezer

Yamaha 2016 uppdateras

Den som har en Yamahareceiver av 2016 års modell kan, förutom om det rör sig om de allra enklaste modellerna, uppdatera mjukvaran för de högkvalitativa streamingtjänsterna Tidal och Deezer.

Det gäller Alla 2016 års Aventagemodeller, samt RX-V681, RX-V781 och försteget CX-A5100.


pressrelease

HBO NORDIC OKTOBER

Legender, relationer, sex, tantra, explosiv spänning, äventyr och skrattsalvor står på oktobers dagordning hos HBO Nordic.


Fast & Furious 8

Ni vann tävlingen!

Nu har vi glädjen att presentera de 5 vinnarna av filmen på Blu-ray!


Canal Digital kör Android

Ny plattform för Canal Digital

Canal Digital utvecklar ny plattform baserad på Googles Android TV, och Canal Digitals VD Ragnar Kårhus säger så här: "Vi är otroligt glada över att utveckla en ny generations TV-upplevelse som på riktigt möter kundernas förändrade tv-vanor. Tack vare Androids TV plattform kommer den att ge kunderna en helt ny TV-upplevelse med sömlös integration av TV och playtjänster samt öppna upp för en ny värld av ännu mer underhållning."


Test: TCL U55C7006

Mellanklass – På en högre nivå

TCL siktar mot en högre klass med en rapp och funktionell TV som också lovar utmärkt färgkvalitet. Vi testar den sprillans nya C7006-modellen!


Rusa iväg och köp!

Dirt 4

Kanske är det dags att ge den där sura skotska gubben som ansvarar för ditt team kicken!


Tävling: Ghost in the Shell

Nya vinnare!

Då var ännu en tävling avgjord och vinsterna skickade!


Test

SVS anfaller!

Motsägelsefullt nog är sommaren den årstid som sätter igång filmavdelningen i mitt huvudkontor på allvar. Jag börjar leta filmtips och fundera på högtalarplacering och antal subwoofers och liknande livsviktigheter. Perfekt läge att bekanta sig med SVS Ultra, alltså. Hoppas nu bara att det inte blir för många soldagar...


Missa inte detta!

Samsung autokalibrerar HDR

Alla Samsungs QLED-apparater kan HDR-kalibreras automatiskt med CalMAN-mjukvara


Vinnarna dragna!

American Gods

Vi säger stort grattis till vinnarna av American Gods på Blu-ray som ni kunde tävla om i HemmaBio 8/2017!


Yamaha tar kemikalieskatten

Det har varit rätt mycket om kemikalieskatten på sistone, och från och med 1 juli gäller den.


Meddelande

Laddar meddelande...