TEST: Denon AVR-X5200W

Modernt förstärkeri

En bioförstärkare från Denon har historiskt sett i princip alltid varit ett tryggt men ganska odramatiskt köp. Nu är man dock mer laddade än någonsin tidigare!

Av Jonas Olsson

Denons uttalade ambitioner med sina bioförstärkare är numera att skapa en bra och balanserad helhet, snarare än att försöka klämma in extra av allt för att ligga på topp just där. Slöseri med resurser anser man. Att man har ett "X" i modellnamnet är för att påvisa att det handlar om "Excellent" prestanda och användbarhet.
När jag packar upp AVR-X5200W och ögnar igenom maskinen och manualen ser det dock ut som att man gjort precis tvärt om, och laddat sin förstärkare med det mesta för att matcha den mot de flesta tänkbara behov och konkurrenter. Både idag och imorgon.
Den här maskinen är verkligen fullmatad!

Stilren design
Vi börjar med att känna på apparaten. Bara allmänt klämma lite och fingra på reglagen. Denon känns stabilt byggd och det perforerade locket slamrar inte allt för mycket när man knackar på det. För att jämföra gick jag runt och knackade på ovansidan på några andra förstärkare som befann sig i lokalerna (i princip alla har en bockad plåt till lock, och numera av besparingsskäl sällan stagade på något sätt), och i jämförelse så var Denon hyfsat stadig på den punkten, även om det är långt ifrån en välbyggd stereoförstärkare. Ju stabilare desto bättre.
Fronten av aluminium har en något infälld display och en lucka för sällan-knapparna som sig bör i den här prisklassen. Rent och snyggt.
Här är det inga konstigheter, rattarna för volym och signalkälla har bra känsla och för manövrering av apparaten härifrån har vi det klassiska styrkorset med enter-knappen i mitten. När det gäller tryckknapparna har man fokuserat på hantering av zon 2 och 3 samt snabbknappar a´la Yamahas Scene-knappar med direktval, där du sparar en konfiguration för att till exempel lyssna på högupplösta musikfiler i stereo-direktläge via din mediaspelare som annars per automatik kanske kör Dolby Pro Logic II för dina gamla filmfiler. Ja, du fattar – gör en inställning av dina parametrar och håll in en direktknapp för att spara.
Perfekt när din tjuriga svärfar vill kolla på en film utan gnälla sönder dig och din anläggning, när han egentligen fattar nada. Säg bara att han ska trycka på knappen märkt "Blu-ray". Sen blir han tyst och du kan somna om.
Vi går vidare mot baksidan.

Alla på en rad
Det som sticker ut när man synar den bakre regionen är kontakterna för högtalarkablarna, som sitter på en enkelrad över hela förstärkarens bredd istället för vertikala par som är vanligare. Raden med kontakter ger till en början lätt yrsel, men visar sig vid en närmare granskning vara riktigt smart.
Varje högtalare har sin egen färgmarkering, och i kartongen ligger det små etiketter du fäster på respektive kabel så du vet vilken som ska sitta var. En annan smart egenskap vi hittar här är att högtalarkontakterna har öppningen för den skalade kabeln rakt uppåt (och rakt nedåt) istället för på snedden, vilket gör det otroligt smidigt att få dit kablarna ordentligt. Ja, så länge du inte använder banankontakter förstås.
Alla analoga anslutningar är guldpläterade och här finns det mesta man behöver inklusive kontakter för skivspelare (MM), som trevligt nog kommer ganska starkt nu. För dina digitala kablar finns det bland annat sju hdmi-ingångar (plus en på fronten) och tre ut, där den tredje är för andra zon (klarar alltså alla signaler, inte bara analoga, som är mer brukligt). Trevligt är också dubbla och individuella subwoofer-utgångar.
Det ser alltså bra ut här bak, men vill du koppla in en separat flerkanalsprocessor analogt, till exempel den i en lyxig blu-rayspelare, är det däremot stopp då dessa saknas. Men det kan man oftast leva med så länge processorn i förstärkaren är tillräckligt kompetent.
Att maskinen är utrustad med såväl Bluetooth som Wifi skvallrar de dubbla antennerna om.
Vill du ha bästa möjliga ljudprestanda på den här maskinen ska du koppla in och synka klockorna med Denons Blu-rayspelare DBT-3313UD via "Denon Link HD", som minimerar det onda jittret (tidsfel) med hjälp av en processor (AL24), som samplar upp signalen till 24 bitar (uppsamplingen gäller alla digitala källor), vilket ska ge betydligt bättre ljud med mer precision och en exaktare signalbearbetning. Något vi dock inte har testat här.
När det gäller att anpassa signalen från dina olika källor kan du få din AVR-X5200W ISF-kalibrerad (görs lämpligen samtidigt som du får dina andra hemmabioprylar kalibrerade, när du ändå har teknikern hemma). Inget den vanlige filmtittaren vill investera i kanske, men klockrent för perfektionisten som vill ha absolut ordning på parametrarna.
Populärt idag är att ha ljud i flera rum med så kallade "multi-room"-högtalare. AVR-X5200W har stöd för företagets HEOS-system (som då behöver kompletteras med HEOS LINK) som består av aktiva högtalare du placerar där du vill.

Förbättrade krafter
Utvecklingsavdelningen har lagt stor omsorg på framför allt kondensatorerna, som kan variera beroende på var förstärkaren ska säljas, då marknaden i olika delar av världen har olika ljudideal.
Denons bioförstärkare hade tidigare ett ganska lättsamt ljud. Jag vill inte kalla det mesigt, men snarare rakryggat än tufft och kaxigt. Nu har det blivit ändring på det.
Förstärkarkonstruktionen är stabil ner till 1 Ohm och arbetet med att få tyngre bas har varit prioriterat. Mycket har gjorts, bland annat har man ännu strömstarkare transformatorer i utgångsstegen än tidigare, och numera även gummi-isolerade transformatorer.
Själva slutstegen består av 9 stycken identiska monoblock och ordentliga aluminiumflänsar står för kylningen. Blir det trots allt för varmt går den inbyggda fläkten igång, något vi inte råkade ut för. Om vi gjorde det, märkte vi inget.

Läsvärt
För att få koll på allt med en sådan här komplex maskin kan det vara bra att plugga manualen ordentligt. Även om du tror att du vet allt redan. Sedan något år tillbaka kör Denon med instruktionsboken i pdf-format designad för att passa perfekt i din läsplatta. Vi använde vår hederliga gamla iPad i biosoffan och det fungerade utmärkt med pedagogiskt upplägg och läsbarhet, och där det mesta i texten dessutom är klickbart för rask navigering till rätt avsnitt i manualen. Trevligt. En liten skitdetalj kan tyckas, men väldigt uppskattat när man väl sitter där och verkligen vill lära sig och klämma ut allt ur sin nya apparat. Någon har helt klart tänkt till och jobbat på bra här. Alternativet att skriva ut den 328-sidiga manualen känns inte lika lockande...

Styrning
Som alla andra moderna och uppkopplade apparater kan du naturligtvis styra din Denon via din smarta pryl. I dagsläget är dock appen väldigt grundläggande och det du kan göra är i princip välja källa och justera volymen. Klart grundläggande men väl fattigt nu när tillverkarna tävlar om att ha så sköna app-styrningar som möjligt.
En ny, betydligt mer raffinerad app är dock i skrivande stund på väg, och bör om allt går som det ska vara ute när du läser detta. Och jag är helt övertygad om att den kommer att bli bra.
Fjärrkontrollen, för den som föredrar den, är av klassiskt snitt. Varken speciellt bra eller speciellt dålig. Lite tråkig men funkar, skulle man kunna säga.

Kom igång då!
Denons utvecklingsavdelning har i jakten på användarvänlighet till exempel plockat in "vanligt" folk från gatan, stängt dörren och gett dem var sin anläggning att koppla in. Sedan har man studerat dem. Typ.
Allt detta och mycket mer har legat grund för hur man utformat sina produkter, och hur man ska sköta dem. Och vi har sett en tydlig utveckling hos just Denons produkter när det gäller dessa detaljer.
Med all kringutrustning inkopplad och kylen packad med goda drycker, är det dags för oss att köra igång, så vi får se hur väl man lyckats med uppgiften.
När förstärkaren går igång startar en setup-guide som tydligt och tryggt tar dig hela vägen till en fullt fungerande och bra inställd hemmabio. Hela setup-delen är mycket omsorgsfullt genomförd, förmodligen bäst på marknaden, och ställer användaren i fokus utan att larva sig. Du behöver alltså inte vara en inbiten hemmabiodåre för att kunna ta till vara på det som AVR-X5200W erbjuder. Vill du inte bli hållen i handen skiter du i allt vad guider heter och knappar själv, funkar precis lika bra. Jag gillar dock att alla alternativ har en förklarande text om vad som händer, så att man inte missförstår inställningar i onödan.
För autokalibreringen använder AVR-X5200W Audysseys fina system XT32 (som går att uppgradera till Pro-version om du är riktigt hardcore) som använder sig av flerpunktsmätning på upp till 8 positioner, men minst 3.
Har du inget stativ till mikrofonen viker du snabbt ihop det fiffiga medföljande pappstativet, vilket Denon är mycket stolta över. Det är viktigt att mikrofonen hamnar, inte bara i öronhöjd, utan också fri från ytor som du får om du till exempel placerar den på en låda, annars blir det helt enkelt inte bra.
XT32 har en annan viktig finess, och det är att den individuellt kan hantera och kalibrera två subwoofers, vilket är riktigt bra. Har du väl kört med dubbla basar kan det vara svårt att gå tillbaka till en. Vi gillar också mätaren som visar vilken nivå du ska ställa din bas på innan kalibreringen drar igång.

Slagkraftig och elegant
Med alla dessa funktioner, och då har vi ändå inte tagit med precis allt, så kan man ju undra om det blivit något över till ljudet?
Vi har kopplat upp lite olika konfigurationer med högtalare, men har i huvudsak kört i 5.1-uppsättning med golvhögtalare fram och stativare där bak.
Jag hör direkt när vi smyger igång med lite stereomusik från Flac HD-filer över nätverket, att det har hänt en del med själva ljudidealet sedan jag testade en receiver från Denon sist.
Musiken spelar med skön luftighet i ljudbilden och en angenäm värme i klangen. Det låter riktigt bra och vi spelar på med en mängd olika stilar. Det mesta låter alldeles utmärkt, och för prisklassen kanon.
Vi byter till flerkanal och en knippe Blu-rayskivor med HD-ljud, och det engagerar direkt. Vi blir sittandes genom hela Godzilla som vi bara skulle köra ett par snuttar ifrån, och det är härligt tryck i slutstegen och snygg ljudbubbla från processorn. Att Denon satsat på mer kraft i förstärkeriet är alldeles uppenbart.
AVR-X5200W hanterar skilda skeenden, till exempel dialog under skottlossning och allmänt bombardemang, högt som lågt, och vi får vrida på ganska ordentligt innan vi hör att förstärkaren börjar krokna.
Ljudet är slagkraftigt utan att överdriva och samtidigt nyktert elegant med en trevlig rondör i tonen. Går helt klart att leva med!

Mycket för pengarna
Denon AVR-X5200W är en oerhört genomtänkt maskin med stort fokus på användarvänlighet. Det märks att man jobbat mycket på hur man ska bruka maskinen på smartast möjliga sätt och hantera de problem man kan uppleva på vägen.
När det gäller finesser är förstärkaren närmast fullmatad med det mesta och lite till. Här finns allt från Atmos, Wifi och 9 ordentliga slutsteg till 13.2-möjligheter och ett vettigt Eco-mode (ställbart) för den som vill ha koll på strömmen.
Denon AVR-X5200W är en absolut kompetent bioförstärkare och förtjänar sin plats i racket. Lägger man dessutom till priset på 17 000 kronor undrar jag om det faktiskt finns en given konkurrent i klassen.
En vinnare, helt klart!

Denon AVR-X5200W
Pris 17 000 kronor

Antal kanaler 9.2
Utefffekt 9x140 watt
Biamp front Ja
Zone 2/3/4 2+3

INGÅNGAR:
HDMI 8
Digital 2 opt + 2 koax
USB front Ja
Ethernet Ja
Wifi Ja
Analog 6
Phono Ja
multi ch Nej
USB Dac Ja

Bluetooth Ja
Internetradio Ja
AirPlay Ja
DLNA Ja
Spotify Ja, Connect
Wifi direct Nej

UTGÅNGAR:
HDMI 3
Pre out/sub out 13.2
In/ut framsida hdmi, usb, hörlur
App för styrning Ja
Svenska menyer Ja
3D Ja
Video-skalning 4K
HDMI-thru vid standby Ja
Dloby Atmos Ja
Mått (BxHxD) 450x167x393 mm
Vikt 14.1 kg
Autokalibrering Audyssey MultiEQ-XT32

Publicerad i HemmaBio 12/2014


Artikelflöde

Årets bästa produkter!

EISA AWARDS 2018-2019

EISA, European Sound and Imaging Association, är en sammanslutning av Europas ledande facktidningar inom hemelektronik.
Varje år utser vi, som svenska EISA-representanter, tillsammans med våra europeiska kollegor vilka produkter som ska få de åtråvärda utmärkelserna.
Juryarbetet är intensivt, och speciellt när det finns många intressanta produkter i en viss kategori kan diskussionernas vågor gå höga.Sedan några år har gamla kategorierna bytts ut mot expertgrupper, så att vi i HemmaBio är med och utser vinnarna i de grupper som rör oss medan våra kollegor på Hifi & Musik nu koncentrerar sig på just hifi-produkter.

Vissa utmärkelser delas av två eller flera expertgrupper, när det gäller grejer som stäcker sig över expertgrupperna. I vårt fall gäller detta i år en kamera man kan filma med, UHD-spelarna och en sjukt slimmad högtalare som används både i hem och bil.

Här hittar du alla vinnare!

Och du, passa på att tjuvkika på vår nya hemsida som lanseras inom kort;-)


Pacific Rim: Uprising

Monstren från havet anfaller igen!

I Pacific Rim reste sig utomjordiska monster ur havsdjupen för att överta herraväldet på jorden. Invasionen slogs tillbaka av en tapper skara soldater med hjälp av jättelika stridsrobotar. I uppföljaren Pacific Rim: Uprising skakas världen av nya, ännu mer brutala attacker från rymdvarelserna.


Vincent SP-20 Anniversary Edition

RÖRHYBRID

Vi fortsätter att lyssna på externa slutsteg, en produkttyp som kan ge din hemmabio just den adrenalinkick den behöver!


Sommartävlingen avgjord

VANN DU?

Nu har vi dragit vinnarna i vår massiva sommartävling - är du en av de lyckliga?


Red Sparrow-tävling

Här är vinnarna!

Det var många som villl se Jennifer Lawrence som rysk agent!

Här har ni rätt svar på frågorna:


Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Meddelande

Laddar meddelande...