Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.

Då har vi vandrat upp längs dom bråddjupa stupen vid Kullens fyr, passerat Systrarna på piren i Mölle hamn och ätit himmelska Short Ribs under en skoningslöst glödande sol i en flämtande trettioplushetta på Holy Smoke på slätten utanför Nyhamnsläge – precis som kriminalreportern Johannes Pilgrimsson gör i Åke Högmans utmärkta deckare, Mord i Mölle och Mölles mörka ljus, som utspelar sig på dom här platserna. Det är utflykter som förstärker historierna och ger läsupplevelsen en extra dimension – särskilt om man besöker ställena samtidigt som man läser.
Jag har gjort samma sak många gånger förr om åren, följt i fotspåren efter både favoritböcker och favoritfilmer. Hemingway-klassikern Och solen har sin gång blev ännu lite mer levande sen jag själv följt historien från Paris till Pamplona, häckat på dom små kaféerna långt in på småtimmarna och sett tjurarna dundra fram i dom smala gränderna under San Fermín – trots att den fina filmatiseringen (från 1957) med Errol Flynn, Tyrone Power och Ava Gardner inte är inspelad på plats i Baskien.
*

Det är nåt speciellt med att leta upp ställen där ens favoritfilmer spelats in.
Varenda gång jag har varit i San Francisco har jag tänkt på Dirty Harry, förstås.
Stora delar av Clint Eastwoods klassiker är ju inspelade på plats på gatorna där. Kaféet (på 701, 3rd Street) i Sudden Impact (1983) där Harry stoppar ett rån och fäller sin kanske mest citerade replik, "Go ahead, make my day" fanns kvar länge. (Idag ligger ett McDonalds här.)
Den odödliga scenen i Dirty Harry (1971) där Harry siktar på en nerskjuten bankrånare med sin 44:a och väser; "I know what you're thinking. Did he fire six shots or only five?" är inspelad på Universals studioområde i Los Angeles – men i slutet av 80-talet när jag första gången tog den guidade rundturen, så åkte man faktiskt nerför exakt den gatstumpen.
Trots att jag visste att Casablanca (1942) helt och hållet är inspelad i Warner Bros studios i Burbank var jag ändå tvungen att besöka verklighetens Casablanca – fast besvikelsen blev stor för i början av 80-talet var det en skitig, trist och nergången håla.
Som ett marockanskt Perstorp – typ.

*

Många av scenerna i Way of the Dragon (1972) är inspelade på plats i Rom och i Colosseum, så dom ställena har jag återvänt till många gånger.
Men redan när jag såg filmen första gången i mitten av 70-talet fattade jag att den klassiska duellen mellan Bruce Lee och Chuck Norris inte var inspelad i dom anrika ruinerna, utan i Golden Harvests studio i Hongkong – precis som den fantastiska "dubbla-nunchakus-bakgårds"-fighten. Tyvärr revs studion innan jag hann besöka Hongkong – men jag fick i alla fall träffa Jon T. Benn (som spelar maffiabossen i filmen) och Anders Nelsson som får spö av Lee i grändfighten.
Och flera av inspelningsplatserna från Enter the Dragon (1973) finns ju fortfarande kvar.

*
Twins (1988) är egentligen ingen bra film.
Men den blir mycket roligare bara för att jag själv strosade runt inspelningarna på Hollywood Blvd och hängde med både Arnold Schwarzenegger och Danny DeVito där.
Samma sak med Soldier (1998).
Det är en rätt kass Sci Fi rulle, men jag gillar den bara för att brorsan och jag hälsade på Kurt Russell när dom filmade en av nyckelscenerna i en studio hos Warner Bros där dom hade byggt upp ett öde rymdlandskap.
Alla gamla Dracula-filmer får också ett litet extra lyft när jag tänker på mina egna irrfärder runt Transsylvaniens mörka skogar, besöken i dom medeltida byarna och en utflykt en stormig kväll till det slott som tillhört Vlad Ţepeş – den berömde vampyrens historiska förebild.
En strapatsrik utflykt till schweiziska Eiger och bergets mytomspunna nordvägg var lika minnesvärd för resan i sig som för att Clintan filmade dom hisnade bergsklättrarscenerna i Licens att döda (1975) här.
Istedgade och Vesterbro i Köpenhamn har förändrats en hel del sen Pusher (1996), men det går ändå att hitta ställen där man kan återuppleva den färgstarka atmosfären i Nicolas Winding Refns tidlösa gangsterdrama. Den legendariska videobutiken på Nørrebro i Bleeder (1999) är borta, men gatuköket Harry´s Place, där Mads Mikkelsen, Kim Bodnia och Zlatko Burics trasiga karaktärer hänger i filmen, finns fortfarande kvar.

*
Jag älskar King Kong från 1933 och var barnsligt exalterad över att själv stå på utsiktsdäcket på Empire State Building, se ut över det brusande New York och tänka på hur Kong klättrade upp på skyskrapans gyllene kupol – trots att den ikoniska scenen är inspelad i en studio med en modell av byggnaden. Lika roligt var det att besöka World Trade Center och tänka på den underskattade remaken (1976) där man faktiskt filmade på plats när Kong istället damp i backen från tvillingtornen.
Minnena från WTC ger också The Walk (2015) – som skildrar fransmannen Philippe Petits osannolika balansgång på lina mellan tornen för 44 år sen – en än mer svindlande närvarokänsla.
I New York var det naturligtvis också sanslöst häftigt att låtsas vara Travis Bickle i Taxi Driver (1976) och på nätterna vandra runt på dom solkiga gatorna runt Times Square och det bitterljuvt sliskiga, neonglittrande 42nd Street innan stan städade upp och Disneyfierade kvarteren.
Dessutom är det klart som fan att det kittlade fantasin att gå längs West 72nd Street och veta att det var här man filmade delar av scenen där The Warriors stöter ihop med The Baseball Furies i The Warriors – krigarna (1979). Lika spännande var det, förstås, att sent en kväll gå runt på Union Square tunnelbanestation där Swan återförenas med sitt gäng och på en av dom offentliga toaletterna röjer vilt i det klassiska slagsmålet mot The Punks – trots att själva fighten är inspelad i en studio.

*

Till sist ... Familjen Saywers hus från Motorsågsmassakern (1974) finns fortfarande kvar. Shoppingcentret i Dawn of the Dead (1978) likaså, så vem fan bryr sig om sol, bad och grisfester när det blir dags att boka nästa semester?


Artikelflöde

TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Marantz NR1609

Röststyrd lågprofil

Marantz uppskattade slimline-receivrar heter i år NR1509 och NR1609!


Test: VSSL A.3

Ljud i hela huset

När du ändå håller på att installera en ordentlig hemmabio, varför inte se till att du på ett smidigt sätt kan lyssna på musik i resten av huset?


SPELRECENSION

DETROIT: BECOME HUMAN

Quantic Dream har med sina tidigare spel på många sätt nästan helt suddat ut gränsen mellan tv-spel och film.


Krönikan

Meningen med livet är enkel

Spies (ät), rejs (res) og vær glad.

Ordleken blir förstås inte lika fyndig på svenska som på danska.


Massivt ljusflöde med laser

Panasonics serie av Sholid Shine-projektorer utökas med PT-RZ870 som specar 8 500 lumen och 1920x1200-upplösning.


YAMAHA RX-A3080

Tungviktare på G

Yamaha flaggar för att bjässarna i Aventageserien är på väg, och det märks på finess-listan att dessa receivrar ska funka oavsett plats!


TÄVLINGEN AVGJORD!

NI VANN THE ENDLESS!

Här kommer vinnarna av The Endless på Blu-ray!


Meddelande

Laddar meddelande...