Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.

Av: Thomas Nilsson Bild: Disney

 Black Panther är en i raden av alla superhjältar som mannen bakom det klassiska serieförlaget Marvel Comics Stan Lee skapade tillsammans med illustratören Jack Kirby. Pantern är Marvels första svarta superhjälte och dök upp första gången 1966 i ett äventyr tillsammans med Fantastiska fyran (nr 52 och 53).

 Den svarta pantern, vars riktiga namn är T´Challa, är kung och regerar över det fiktiva östafrikanska landet Wakanda. Han är både förmögen, skicklig på kampsport, vetenskapligt skolad och en teknisk innovatör. T´Challa får främst sina superkrafter genom att under urgamla Wakandaiska ritualer dricka en mystisk, hjärtformad ört.

Men Black Panthers dräkt har också egna superkrafter. Den kan fälla ut klor och absorbera kraften av knytnävsslag, pistolskott och annat. Dräkten är tillverkad av världens hårdaste metall, det magiska ämnet vibranium. Wakanda ruvar på gigantiska fyndigheter av vibranium sedan en meteor med ämnet en gång i tiden störtade till jorden i just Wakanda.

För omvärlden är man fortfarande en liten fattig jordbruksnation, men i hemlighet har man utvecklat en hyperavancerad teknologi, överlägsen allt annat på jorden. Den har skurkar med planer på världsherravälde naturligtvis ändå luskat ut och de försöker med jämna mellanrum lägga vantarna på Wakandas vibraniumreserv.

 

Leoparden blev inte långvarig

Många trodde att Stan Lee seriehjälte fått sitt namn efter Black Panther Party (De svarta pantrarna) – en kontroversiell politisk organisation som stred för afroamerikaners rättigheter i USA mellan 1966 och 1975. Men Lee skapade sin karaktär och gav honom namnet Black Panther två månader innan partiet med samma namn bildades. Lee menade att det bara var en ren tillfällighet att hans skapelse och det omstridda partiet hade samma namn.

Han fick idén till sin figur efter att ha läst en kioskdeckare om en brottsbekämpare som hade en svart panter som medhjälpare. (Tecknaren Jack Kirby använde också namnet Coal Tiger under tiden som han började skissa på figurens utseende).

I takt med att organisationen Black Panther fick allt mer negativ press i de amerikanska medierna beslöt Lee sig för att döpa om sin superhjälte till Black Leopard när denne gästspelade i ett äventyr med Fantastiska fyran (1972), men när pantern gick ihop med The Avengers samma år återfick han namnet Black Panther för gott.

Efter ännu ett gästspel med Fantastiska fyran 1967 slog Black Panther sig ihop med Captain America i ett par äventyr i Tales of Suspense (1968) innan han samma år lämnade Wakanda, flyttade till New York och anslöt sig till supergruppen The Avengers. Pantern hann också fightas sida vid sida med Daredevil och kämpa mot Dr Doom innan han fick en egen serietidning i juli 1973.

 

Första egna filmen

Black Panther har redan tidigare dykt upp i andra Marvelfilmer. Allra senast i Avengers: Infinity War. Innan dess såg vi honom i Captain America: Civil War (2016). Nu har han fått sin första egna film.

Handlingen i Black Panther tar också delvis avstamp i bataljerna i Captain America: Civil War och fighten mot Captain America och hans gäng – och främst mot Winter Soldier som dödade Black Panthers far.

När vi här återser Black Panther (spelad av Chadwick Boseman som även gestaltat superhjälten i de övriga Marvelfilmerna) återvänder han i egenskap av prins och Wakandas tronföljare till Afrika för trösta sin mor Ramonda (Angela Bassett), men också för att överta tronen efter sin mördade far – och dennes superkrafter. Till sin hjälp att styra Wakanda har Black Panther en armé av kvinnliga elitsoldater och sin smarta, modemedvetna lillasyster, prinsessan Shuri (Letitia Wright).

En helig relik från Wakanda, stulen från ett museum i London av den sydafrikanske vapensmugglaren Ulysses Klaue (Andy Serkis) och Erik ”Killmonger” Stevens (Michael B. Jordan), för Black Panther till Korea och till ett möte med sin allierade, CIA-agenten Everett K. Ross (Martin Freeman) och till slut till en sammandrabbning med en gammal fiende. Det resulterar i en konflikt som inte bara hotar Wakandas tillvaro, utan också riskerar att äventyra resten av världens öde. 

 

Filmen som aldrig blev av

En film med Black Panther i huvudrollen har varit aktuell under många år.

Redan 1992 var Wesley Snipes på gång med att utveckla ett projekt tillsammans med Columbia Pictures. Ett manus skrevs, baserad på den tecknade förlagan, och Snipes tänkte dra igång inspelningarna direkt efter att han gjort klart Demolition Man (med Sylvester Stallone) under sommaren 1993. Snipes hade tidigt också planer på att göra en uppföljare till den planerade Black Panther-filmen.

– Black Panther lockade mig eftersom han är en ädel man och raka motsatsen till de stereotypa afrikanska karaktärer, de fördomsfulla bilder av Afrika och afrikansk kultur som Hollywood normalt brukar fokusera på. Det sa Snipes i en intervju med Hollywood Reporter (januari, 2018).

1994 var Columbia med på tåget. Även Stan Lee kopplades in och gav sin välsignelse till en filmatisering. Manuset utvecklades och man pratade med både John Singelton (Boyz ´n the Hood, 1991) och Mario van Peebles (New Jack City, 1991) som tänkbara regissörer. Snipes och Singelton kom snart på kant med varandra – Snipes ville att filmen skulle utspela sig i Afrika medan Singelton insisterade på att storyn måste utspela sig i USA under medborgarrättsrörelsen.

Två år senare lades projektet i malpåse. Lee tyckte inte att man fått till ett bra manus och hoppade av. Snipes menade att orsaken till att Black Panther aldrig blev av var för att de som inte kände till Marvelserien trodde att filmen handlade om organisationen Black Panther Party.

(1995 regisserade Mario van Peebles faktiskt en filmatisering av romanen Panther, skriven av hans far Melvin van Peebles, som handlar om just organisationens uppgång och fall.)

 

Hej då, Snipes

1998 började det plötsligt surra nya rykten om en filmatisering av Black Panther – och även den här gången med Wesley Snipes inkopplad.

Men ingenting hände då heller.

I mars 2002 lät Snipes meddela att han skulle göra antingen Blade 3 eller Black Panther under 2003 – det blev Blade 3. Två år senare sa Blade 3-regissören David S. Goyer i en intervju med Moviehole.net (juli, 2004) att han ansåg det föga troligt att Snipes skulle göra en Black Panther-film.

– Han är alldeles för intimt förknippad med Blade. Det skulle bli overkill om han skulle porträttera en annan (svart) Marvelhjälte.

Men själv hade Snipes inte alls gett upp de tankarna.

I en intervju med Superhero Hype (december, 2006) förklarade han att ett nytt manus var på gång. 2007 lät Marvel meddela att en filmatisering var högst aktuell och att man även haft kontakt med John Singelton (igen) som påtänkt regissör. Då var Wesley Snipes för gammal för att själv spela Black Panther och inte längre intressant för Marvel som beslöt sig för att utveckla projektet med en helt annan inriktning.

I mars 2009 berättade Marvel att man plockat in nya manusförfattare i hopp om att skapa en bättre utgångspunkt för en film om den afrikanske superhjälten. 2011 anlitade man författaren och dokumentärfilmaren Mark Bailey som skrev ett manus, men allt lades på is igen fram till 2014.

Då avslöjades det (i Collider, januari 2018) att man 2010 hade planer på att skriva in Wakanda i handlingen i Iron Man 2 eftersom man redan hade presenterat kungariket och ämnet vibranium för biopubliken, men ångrade sig och ville vänta tills man fick klart för sig exakt hur landet skulle se ut. Black Panther-projektet bollades runt ända fram till 2016 då figuren dök upp på film för första gången i Captain America: Civil War.

 

Han är politiker – inte superhjälte

I januari 2016 stod det klart att Ryan Coogler (Creed, 2015) skulle regissera Black Panther. Han skrev också ett nytt manus tillsammans med Joe Robert Cole (The People v. O. J. Simpson: American Crime Story, 2016). Coogler har i flera intervjuer berättat att han växt upp med tecknade serier och att det kändes precis lika personligt att göra en film om Black Panther som att regissera sina tidigare filmer.

– Det som gör Black Panther så speciell är att han är en superhjälte som – om du frågar honom själv – skulle förneka att han var en superhjälte. Han ser sig själv som en politiker, som en ledare för sitt land. Det råkar bara vara så att han härstammar från en krigisk nation där ledarna också måste vara krigare och ibland tvingas han därför helt enkelt slåss.

Det sa Coogler i en intervju med Vulture (juli 2016).

Kravet för att Coogler skulle ta sig an Black Panther var att han skulle få ta med sig folk som han jobbat med tidigare. Detta för att ge filmen en egen och tydligare karaktär än de andra filmerna i Marvelserien, som regissören ansåg vara alldeles för formstöpta av bolaget.

Det innebar att Coogler fick med fotografen Rachel Morrison (som han jobbade ihop med på Fruitvale Station, 2013), produktionsdesignern Hannah Beachler och den svenske kompositören Ludwig Göransson som båda jobbade med Coogler på Frutivale Station och Creed. Göransson reste till Sydafrika och botaniserade i arkiven på International Library of African Music i Grahamstown för att få inspiration. Han åkte också till Senegal där han spelade in lokala musiker som framförde traditionell musik och som han sedan använde för att skapa grunden till filmmusiken.

 

Sydkorea spelplats för spektakulär biljakt

Black Panther spelades in mellan januari och april 2017 under arbetsnamnet Motherland.

Trots att merparten av filmen utspelar sig i Afrika är alla scenerna i Wakanda inspelade i EUE/Screen Gems Studios i Atlanta och på andra platser i delstaten Georgia.

Scenerna som utspelar sig i Busan är inspelade på plats i Sydkorea. (Den skarpögde kan se Stan Lee som, sin vana trogen, gör ett litet inhopp i filmen – här som gäst på ett kasino i just Busan.) Den spektakulära biljakten, som involverade drygt 120 bilar och över 700 statister, filmades också i Busan.

Wakanda, till stor del skapad i datorer av effektbolaget ILM, dyker även upp på ett hörn i Avengers: Infinity War. (Här hade man stor hjälp av kollegorna på Black Panther eftersom båda filmerna spelades in samtidigt i Atlanta.) Några kompletterande scener spelades faktiskt också in i Afrika; i Rwenzori Mountains och Bwindi Impenetrable National Park i Uganda.

 

Trendbrytande actionhjälte

Chadwick Boseman fick lägga ned mycket arbete och hård träning inför inspelningarna, inte minst fysiskt för att hålla sig i form. Han tränade kampsport, bland annat den västafrikanska boxningsstilen Dambe, den afrikanska varianten av Capoeira, samt Zulu stickfighting.

Regissören Ryan Coogler ville att fightscenerna i Black Panther skulle se ut som en blandning av boxningsscenerna i Creed och slagsmålen The Kingsman-filmerna. Boseman fick också hjälp av samma språkcoach, Andile Nebulane, som han jobbade med på Message from the King (2016). Bosemans dialekt i filmen är inspirerad av bland annat Nelson Mandelas dialekt.

Inför premiären av Black Panther presenterade biljettbokningsbolaget Fandango en undersökning som visade att filmen var den näst mest efterlängtade under 2018 (efter Avengers: Infinity War.) Och publiken strömmade till.

Filmen är årets hittills största kassasuccé och har letat sig upp på nionde plats på listan av tidernas mest inkomstbringande filmer. Även kritiker världen över har hyllat Black Panther för att vara en sällsynt smart superhjälterulle och en film som inte bara gestaltar en av Marvels mest intressanta karaktärer, utan också gör det på ett sätt som bryter filmvärldens gamla, tröttsamma stereotypa bild av afroamerikaner och afrikansk kultur.

 

 


Artikelflöde

Äntligen besked!

SISTA SÄSONGEN AV GAME OF THRONES - PREMIÄR I APRIL 2019

Game of Thrones sista och åttonde säsong i sex avsnitt har premiär på HBO Nordic i april 2019.


Z-Wave.Me Wall Controller SC

Som en strömbrytare på väggen!

Tänk om man kunde tända och släcka i taket genom att trycka på en knapp, en slags lampknapp på väggen, i det rum man vill tända i – och fjärrstyra eller tidstyra samma lampa!


MÅNADENS STORBILDSUPPLEVELSE

SPIDER-MAN

Spindelkillen är tillbaka! Denna gång i form av en PS4-exklusiv stortitel utvecklad av välrenommerade Insomniac Games.


Osmart på IFA

Popps Smart Camera Gateway

Det smarta, intelligenta hemmet bjuder på enastående komfort och bekvämlighet och har redan blivit en realitet.


Referensmässig UHD-duo

Värstingar från Pioneer

Sedan Oppo lämnade spelarmarknaden har Panasonic varit ensamma om en tung lyxspelare med alla finesser, men nu får den konkurrens av Pioneer UDP-LX500, och senare i år UDP-LX800.


Intervju – Ennio Midena

Han är verklighetens Videomannen

I nya svenska thrillern Videomannen kretsar handlingen kring en fanatisk VHS-samlare och en försvunnen zombierulle. Vi har träffat videofantasten som filmens huvudperson delvis är inspirerad av.


TÄVLING

JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

TÄVLA OCH VINN FILMEN PÅ BLU-RAY OCH SPELET TILL PS4!


Recension

THE CREW 2

Var det ont om semesterdagar i somras? Behöver du ett miljöombyte? Då föreslår jag att du hoppar in i Ivory Towers massiva racingvärld, som spänner från kust till kust på nordamerikanska kontinenten.


Sony UBP-X500

Billig universalspelare

Slanka Sony UBP-X500 - firmans tredje och billigaste Blu-rayspelare.


Blu-rayaktuella You Were Never Really Here

Vedergällning på beställning

När You Were Never Really Here premiärvisades på Cannesfestivalen ifjol fick filmen ta emot en lång stående ovation från publiken. Nu släpps äntligen det kritikerhyllade och brutalt intensiva thriller-dramat på Blu-ray.


Möbelsnickeri för hemmabio

Läcker retro

I Vancouver finns MazinCraft som specialiserat sig på möbelsnickeri för hemmabio.


Smidigare korrigering

Ny version av Dirac Live!

Den nya andra generationens ljud- och rumsoptimeringsprogram är inte bara uppgraderad rent tekniskt utan ska också vara ännu mer lättanvänt med både tydligare gränssnitt och förenklad inkoppling.


Sony TV

Nya toppmodeller

Namnet Master reserverar Sony för sina allra bästa TV-apparater och nu kommer två nya minimalistiska Mastermodeller: AF9-OLED och ZF9-LCD.


32-kanals processorförsteg

StormAudios nya topprocessor

Ett balanserat moduluppbyggt 32-kanals processorförsteg överlastad med finesser som tre 3D-format, Sphere Audio och Dirac Live-korrigering, men ändå har överskådligt gränssnitt och är lika hemtam multisammanhang som i kräsen hifimiljö - finns det?


Exklusivt för hemsidan!

Krönika: I favoriternas fotspår

När regnet sveper in från väster och sommaren drar sin sista suck dricker vi kaffe på Kafé Öresund i Viken.


Meddelande

Laddar meddelande...