Test: Epson TW7200

Skarp skönhet

Epson TW7200 är projektorn som sänker prisnivån men ändå behåller de viktigaste egenskaperna från de finare modellerna. Inte budgetklass, inte lyxklass utan prisvärd prestandklass!

Publicerad i HemmaBio 8/2014

Av Thomas Ytterberg

Siktar du på den klassiska prisgränsen kring 10 000 kronor får du idag en budgetprojektor med riktigt bra färgkvalitet och biokänsla. Men du får nästan undantagslöst en projektor med tämligen dålig optik och produkter som främst prioriterar ljusstyrka. Modeller som kan gräva djupt i svärtan och skapa kontrast är det ont om i prisklassen och du måste mer än dubblera budgeten för att få djup svärta.

Men det finns en projektor som har både den höga ljusstyrkan och ändå gräver lite djupare i svärtan. En projektor som vid behov kan kliva riktigt högt i ljusflöde och som dessutom har skarp optik, goda färgegenskaper och ger större flexibilitet vid installation. Ja, den heter Epson EH-TW7200 och ja, den kostar betydligt mer än budgetmodellerna men är ändå så pass skonsam att du i alla fall landar under nästa klassiska prisgräns om 20 000 kronor.

 

Grymt flexibel

TW7200 bygger på samma konstruktion som den stora modellen TW9200 och har som väntat lens shift och ett omfattande zoomomfång. Kastavstånden är cirka 1,35 till 2,85 gånger bildens bredd och du kan flytta den projicerade bilden cirka 96 procent av dess höjd uppåt eller nedåt. I sidled kan du skifta cirka 45 procent av bildens bredd i sidled. Det blir därför enkelt att installera projektorn, till exempel att ställa den på en hylla bakom soffan och undvika takfäste.

En stor förbättring hos TW9200 var dess skarpa optik, mycket bättre än föregående års modeller, och denna skarpa optik finns även hos TW7200. Tänk endast på att ju mer du använder lens shift, desto mer påverkas bildkvaliteten eftersom du i större utsträckning använder optikens yttre delar, vilka ger sämre optisk prestanda. Men det kan vara kompromissen man tar för att få en bekväm installation.

Epson brukar på sina bättre modeller, samt den gamla goda överlevaren i budgetklassen (TW3200 (testad i nr 8/2013)) ge alternativet att du kan välja mellan hög kontrast eller högt ljusflöde. Väljer du högt ljusflöde, ”Dynamisk” eller ”Living Room”, flyttas ett fysiskt filter ut ur ljusbanan och ljusflödet dubbleras. Väljer du något av de kontrastrika lägena, ”Cinema” eller ”Natural”, åker filtret tillbaka vilket ger mer korrekta färger, betydligt högre kontrastförhållande men då också en halvering av ljusflödet.

 

Mindre ljus och mer kontrast

Natural- och Cinema-lägena ger strax under 600 Lumen, vilket är medelgod ljusstyrka men långt ifrån de ljusstarka budgetmodellerna och även en god bit från vissa konkurrenter i den högre prisklassen. Detta är inte nödvändigtvis en nackdel och möjligheten att köra lite ljussvagare är en fördel för dig som vill ha projektorn i ett mörklagt rum.

TW7200 ger faktiskt något högre ljusflöde än vi kunde mäta från TW9200-modellen i nr 3/2014, och skillnaden dem emellan handlar om kontrastförhållandet. Där TW7200 mäter strax under 2 000:1 mäter TW9200 cirka 3 500:1 i samma rum och med samma duk. Med andra ord går TW7200 betydligt ljusare i svärtan än sin storebror och kan snarare betraktas mörkgrå med lite blåton.

Högt lampläge ökar på ljusflödet med 25 procent och vi är då uppe i 750 lumen för Natural-läget. Rent färgmässigt är TW7200 en bättre projektor med lampan i Normal-läget. ECO-läget ger något spretigare färger men du bör justera båda något (se separat ruta). Nackdelen är förstås att högt lampläge ger mer buller. Nu är TW7200 förhållandevis tyst jämfört med budgetmodellerna på marknaden, men det är ofta bullret som får folk att välja det lägre lampläget.

Många väljer också det låga lampläget för att de tror att lampan ska hålla längre. Förvisso sant, men vinsten är försvinnande liten. Att man i teorin vinner tusen timmar extra betyder endast att du kan dra ut på tiden där lampan är alldeles för klen och svag. Det är alltid ett gott skäl att överväga byte efter 2 000 timmar oavsett huruvida du kört lampan i ECO- eller Normal-läget. Epson ger för övrigt en garanti på 3 000 timmer eller tre år.

 

Mer kräm i vardagsrummet

Vill du ha mer studs i bilden kan du växla över till Living Room-läget och vips stänker lampan på Normal-läge iväg 1 300 lumen, men projektorn tappar en hel del färgkorrekthet och drar mot pastell. Kontrastförhållandet sjunker dessutom eftersom djupsvärtan inte längre hänger med, utan det är snarare en gråblå ton. TW7200 mäter då kring 1 300:1 i kontrastförhållande.

Fördelarna med Living room-läget är att du får så pass mycket ljus att du kan få en vettig bild med en högkontrastduk i ett svårt rum. En situation där du i vilket fall inte brukar kunna tillgodogöra dig färgkorrekthet och högt kontrastförhållande. Just en sådan situation där du med fördel kan använda en högkontrastduk, exempelvis Euroscreen React.

Kombinationen Living Room-läge med över 1 000 lumen och en duk som React gör att du får en fungerande bild i de svåra rummen. Natural-läget och en vit duk ger betydligt mer korrekta färger och en skönare filmkänsla men då måste det också vara helt nedsläckt i rummet för att fungera. TW7200 ligger förhållandevis lågt i pris vilket gör att du frigör tusenlappar mot en högkontrastduk.

 

Prisklassen precis i mitten

7200 har skarp optik, utmärkt zoom, lens shift-möjligheter och en möjlighet att välja mellan hög ljusstyrka eller hög kontrast. Färgmässigt ligger den också bra till med lite justering av kartonginställningen, kalibrerad är den väldigt bra. Ett par RF-baserade 3D-glasögon ingår med vad som är en behaglig 3D-bild. Är det en vinnare vi har?

Ja, mycket möjligt! För sin prisklass är TW7200 helt ensam att erbjuda alla dessa egenskaper i samma paket. Kliver vi nedåt i pris är det endast beprövade TW3200 som har matchande zoom och lens shift. Hälften så dyr fast då saknar den 3D, ger lägre ljusflöde och kontrast samt har betydligt sämre optik. Epson egna modeller i serien TW59xx och TW61xx kan heller inte matcha TW7200 i bildkvalitet och funktion. De är enbart ljusstarka, saknar lens shift, ger sämre färger och är heller inte alls lika skarpa i optiken.

Vi har i den lägre prisklassen också en del DLP-projektorer som BenQ W1400/W1500 (nr 11/2013) vilkas ljusstyrka och kontrast är jämförbar med Epsons ”Living Room”-läge. Fast dessa modeller har inte alla samma flexibla zoom och lens shift, de bullrar mer och kan inte kliva djupare i svärtan eller sänka sitt ljusflöde.

Nu har inte Epson TW7200 den mest imponerande djupsvärtan och kontrasten, men jämfört med alla billigare modeller är det ändå den bästa nyproducerade modellen för under 20 000 kronor vi testat! BenQ har också den mer utvecklade modellen W7500 i samma prisklass som TW7200, den återkommer vi med test i nästa nummer.

 

Håller måttet även uppåt

Kliver vi uppåt i pris är det självfallet en hårdare kamp för TW7200 att hävda sig. Närmaste konkurrenten är Sonys VPL-HW40 (nr 7/2014) som ger högre ljusstyrka på 700/1000 lumen samt håller högre kontrastförhållande, kring 3 000:1 i samma rum som TW7200. Du får också där bra optik, lens shift och zoom men också bättre fabriksinställningar i fråga om färgåtergivning direkt ur kartong. Naturligtvis landar också prislappen flera tusenlappar högre.

Epsons egen storebror TW9200 lägger på ytterligare tusenlappar och finns även med väl fungerande trådlös HDMI, samt svart chassi ifall det önskas. Kontrastförhållandet är också högre. Det är ett bättre val än TW7200 ifall du är i ett mörklagt rum och kör mot en vit duk. Ifall du kör i ett ljust vardagsrum med begränsade möjligheter till mörkläggning är en TW7200 plus en högkontrastduk en sund investering. I sådan situation har du inte så mycket att vinna på att TW9200 gräver djupare i svärtan.

Med andra ord kan Epson EH-TW7200 sammanfattas som en modell som ligger precis rätt i förhållande om pris och prestanda. Den fullständigt utklassar budgetmodellerna i fråga om bildkvalitet, kontrast och flexibilitet. I fråga om pris knäpper TW7200 de dyrare modellerna på fingrarna. Budskapet är: Yes, ni är lite bättre, men jag kostar desto mindre!

 


Inställningar Epson TW7200

För färgkorrekt bild i ett mörklagt rum, undvik Cinema-läget och kör Natural-läget från fabriksinställningen med följande ändringar:

Contrast: -9 (0 fräter precis ur vitt. -9 ger täckning i ljusa nyanser).

Color temp: 6500K vid Normal-lampläget, 6000K vid ECO-läge.

Auto Iris: Off eller High Speed vilket ger djupare svärta vid behov men likt all autoris skapar det en synlig skiftning i ljusflöde.

Gamma: -1 för 2,2-gamma.

För högre ljusflöde i ett ljust rum med ströbelysning, samt för att trycka på bilden mot en högkontrastduk:

Color temp: 0 tar den till 7500K, cyanblå, men inte störande blå vitbalans.

Gamma: +1 eller +2 för ljust respektive väldigt ljust rum.

 


Epson EH-TW7200

Bildteknik:             LCD, 1920x1080 pixlar

Ljusflöde:              2 000 ANSI Lumen

Förväntat lamptid:                3 000 timmar

Pris för lampa:      ca 3 500 kr

Anslutningar:         2 HDMI, VGA, komponent, RS232, trigger ut

Mått (BHD):           466 x 395 x 140 mm, 8,5 kg

Info:       Epson, www.epson.se

Cirkapris:                 18 000 kr

 

Plus
Skarp och hög bildkvalitet

Minus
Inte sista ordet i fråga om kontrast

Summa
Vardagsrumsprojektor


Artikelflöde

Savant

Ny hemautomatisering

Amerikanska Savant för smarta hem finns nu i Skandinavien, och man trycker hårt på enkelheten vid programmering, det ska vara mycket drag’n’drop och lite kod. 


Fina fötter från IsoAcoustics

Mjuka puckar

Från IsoAcoustics, kända för sina högtalarstativ (Aperta för hemmabion) kommer nu Orea, puckar att ställa elektronik på. 


Storfilm i hemmabion!

Den svarta pantern som erövrade världen

Både publik och kritiker har hyllat Black Panther som Marvels bästa superhjältefilm någonsin. Serieimperiets artonde rulle har också blivit den hittills största och årets mest inkomstbringande biosuccé.


Aequo Audios nya flaggskepp

Nederländska lyxbyggen

Med en 13- och en 11-tums subbas (aktiva) samt en 8-tums ”normal” bas samt mellanregister och diskant är Aequo Audios nya flaggskepp Diluvium en av få högtalare som på riktigt inte behöver stöd av en subbas. 


Miniprojektor från Sony

FICKBIO

Det är inte helt ovanligt med pyttesmå projektorer, men när Sony släpper en som ska kunna projicera en 120-tumsbild blir vi nyfikna!


Nytt från XTZ

Alpha får sällskap

XTZ:s värstingserie Divine är nu inne på sin andra inkarnation, och med Delta (och Delta C) är serien komplett. 


Sex smarta kanaler

NYTT FRÅN BRYSTON

Brystons nya slutsteg 24B³ i Cubed-serien har två råstarka kanaler (2x300 W) och fyra kanaler på vardera 75 W, allt i 8 ohm. 


Nytt från Q Acoustics!

Stora förbättringar

Brittiska högtalartillverkaren Q Acoustics brukar uppdatera sina modellserier efter några år, och nu är det dags för 3000-serien att få tillägget ”i” i modellbeteckningarna. Och när det kommer till den relativt billiga 3000-serein är det rejäla förbättringar!


3D lever!

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.

Tacka Optoma för det, som med sin UHD51 levererar både 4k och 3d, och det till ett pris under 20 000 kronor! Den ska enligt uppgift också hantera HDR på ett bra sätt, och med 2 400 lumens ljusstyrka kan den nog funka bra i ett vardagsrum.


Större fransmän

TRIANGLE THETIS

Med Thetis 380 (bilden) och Thales 400 ökar Triangle på konarean rejält!


Nytt från Sony

Ljudstrålande värsting-OLED

Sonys nya värsting-tv AF8 har inte bara oled-panel och det fantastiska bildbehandlingschippet X1 Extreme, utan även Acoustic Surface-tekniken som gör att hela bildytan även strålar ljud.


Sommarens bästa svenska film

Den blomstertid nu kommer

Myten säger att Sverige är som mest sårbart när det är storhelg och många myndigheter håller stängt. Därför är det ingen slump att filmkollektivet Crazy Picures långfilmsdebut utspelar sig på midsommarafton. Vi har pratat med gänget bakom bioaktuella thrillern Den blomstertid nu kommer.


Wind River-tävlingen avgjord!

NI VANN!

Nu har vi dragit vinnarna i tävlingen!


KRÖNIKA THOMAS NILSSON

Tänk på döden

Det händer att jag gör det allt mer nuförtiden.
Tänker på döden, alltså.
Jag vet inte riktigt varför.


Nya UHD-spelare

Panasonic har en hel serie nya UHD-spelare på ingång

Allra intressantast är referensspelaren 9000 och lillebrorsan 820.


Meddelande

Laddar meddelande...