filmrecension

SISTA UTPOSTEN

Tät och gripande anti-krigsklassiker.

 

TÄT OCH GRIPANDE ANTI-KRIGSKLASSIKER

Go Tell the Spartans, som filmen heter i original, utspelar sig 1964 och i ett tidigt skede av Vietnamkriget (men är helt inspelad i Kalifornien).

Det är händelser som sällan skildrats på film och som utspelar sig innan Vietnamkriget på allvar exploderade. Storyn bygger på en bok, Incident at Muc Wa (1967), skriven av krigskorrespondenten Daniel Ford.

(Filmtiteln är hämtad från en text, översatt från franska, på en skylt till en kyrkogård utanför byn Muc Wa där 302 franska soldater begravdes efter en massaker under det första Indokinakriget, 1887 och 1954.
Citatet ”Främling, när du finner oss liggande här, säg till spartanerna att vi lydde deras order” lär ha yttrats vid slaget om Thermopyle, 480 f.Kr. där 300 spartaner dog.)

I filmen, regisserad av Ted Post (Magnum Force, 1973), möter vi den ärrade major Barker (Burt Lancaster). Han beordras att skicka en trupp att återta en övergiven utpost i Muc Wa.

Barker tycker uppdraget känns onödigt eftersom utposten saknar ett strategiskt viktigt läge, men lyder order.

Gänget som Barker skickar leds av löjtnant Hamilton (Joe Unger) med sergeant Oleozewski (Jonathan Goldsmith), den nerknarkade läkaren Lincoln (Dennis Howard) och sprängexperten Courcey (Craig Wasson) som sina närmaste officerare.

På plats överraskar Viet Cong och anfaller med ursinnig kraft.

Barker begär förstärkning från de sydvietnamesiska allierade, men får nej. Styrkorna behövs i Saigon för att försvara presidenten.

Barker beger sig till Muc Wa och efter ännu en våldsam attack från fienden begär han att få retirera, men Barkers överbefälhavare, general Harnitz (Dolph Sweet) nobbar.

Barker börjar mer och mer tvivla på både sin egen och USA:s roll i kriget. Detta samtidigt som Viet Cong laddar för ännu en anfallsvåg och vars styrkor snart har omringat Muc Wa.

Filmen hyllades som en anti-krigsklassiker efter den amerikanska premiären, inte minst av motståndare till Vietnamnkriget. Man tyckte att den tydligt visade på hur onödig, grym och meningslös USA:s inblandning var.
Stridsscenerna har också, med all rätt, berömts för att vara realistiska.

Det är en välgjord, tät och fängslande film. Burt Lancaster (som betalade 150 000 dollar ur egen ficka för att få filmen klar när bolaget drog över budgeten) gör här en av sina allra bästa roller.

Den amerikanska armén var inte lika imponerad.

När producenterna inför inspelningarna bad om hjälp fick man till svar att det var omöjligt – såvida manuset inte skrevs om och karaktärerna ändrades så att de inte framställdes som rena losers. Men kanske kom filmskaparna verkligheten lite för nära, så det var där skon egentligen klämde.

En riktigt stark och gripande krigsfilm är det hursomhelst. 

 

SISTA UTPOSTEN

KRIG

Producerad: 1978

Format: Dvd, 16:9, (2:35:1), DD 2.0

Utgivare: Retrofilm

Längd: 114 minuter

Betyg: 7

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår